Megérkezett a friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

Akár 20 fokkal is érkezhet Sándor, József, Benedek

A jövő hét közepéig számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A folytatásban nagyobb részt száraz, napos idő várható. A kezdeti fagyos éjszakák után enyhül az idő és a jövő hét közepére 20 fok közelébe emelkednek a maximumok.


Jobbára száraz, egyre enyhébb időre van kilátás

A folytatásban tartós felmelegedés indul jövő hét közepéig. A hétvégén még várhatók gyenge fagyok reggelente, de egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, így megszűnnek az éjszakai fagyok és erősödik a nappali felmelegedés: kezdetben 15 fok körüli, majd a jövő héten csütörtökön már 20 fok körüli maximumok várhatók.

A meleg, napos idő a mandula és kajszi teljes virágzására kedvező lesz, az pedig majd a jövő kérdése, hogy ezek után éri-e még a tavasszal fagykár. Csapadék legfeljebb hétfőn hullhat, de nem valószínű számottevő mennyiség, jellemző lesz a nagyobb részt száraz, napos időjárás.

A jövő hét közepéig tehát a talaj veszít a nedvességtartalmából, az elhalt előző évi aljnövényzet is tovább szárad, így nő a tavaszi szárazfű tüzek esélye. A böjti szelek csillapodnak, a jövő hét közepéig napközben várhatók élénk, helyenként erős széllökések. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzés szerint a jövő hét vége felé érkezhetnek időjárási frontok hazánk fölé, melyek csapadékot és 25-e után lehűlést hozhatnak – írja a met.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt egy hét ugyancsak változékony időjárást hozott. Több időjárási front is átvonult fölöttünk, melyek több-kevesebb csapadékot is hoztak: csütörtökön-pénteken, majd kedden-szerdán, amikor az eső mellett a hegyekben hó is esett. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén 10 és 20 mm között alakult, de északnyugaton és az ország középső részén még az 5 mm-t sem érte el. A 30 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén elmarad az ilyenkor szokásostól, csak délnyugaton esett attól több. A talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán már sokfelé volt száraz, majd a szerdai csapadék a keleti részeken átnedvesítette ezt. Északnyugaton azonban egyre szárazabb a talaj fölső rétege. A mélyebb talajrétegek szinte országszerte jó vízellátottságúak, a Tisza, valamint a Körösök mentén helyenként még mindig előfordul belvíz.

A hőmérséklet tavaszi hullámvasutat járt be, a felmelegedést erős lehűlés követte két ciklusban is. A múlt hét közepén jellemző enyhe idő után a hét végére érkezett hideg levegő, majd kedden az újabb meleg légtömeget szerdára sarkvidéki eredetű követte.

A hidegfrontokkal viharossá fokozódó szél is együtt járt, mely a száraz, felszántott és nagy területen növényzet nélküli talajfelszínt fölkapva komoly porviharokat okozott.

Mi újság a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az elmúlt napokban előfordult 20 fok körüli hőmérsékletek hatására megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, és a repce is jól néz ki. A keddi-szerdai eső nagyon sokat ért, hiszen északon a talaj fölső rétege ki volt száradva.

Az elmúlt napok porviharai ismét fölhívták a figyelmet a szélerózióra, mely sok szempontból okoz hatalmas károkat. A talaj védelmét nem lehet eléggé hangsúlyozni: minél kevesebb ideig hagyjuk fedetlenül a talajt. A mezővédő erdősávok szerepe is kiemelkedő, a fatelepítésnek pedig most van itt az ideje.

Immár az északkeleti országrészben is virágzanak egyes mandula fajták, közvetlen virágzás előtt a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak. Az elmúlt napokban előfordult gyenge éjszakai fagyok lassítják a növények túl korai és túl gyors fejlődését.

Ne hagyd ki!