Utoljára 1901-ben volt hasonlóra példa
Fotó: Shutterstock

121 éve nem volt erre példa a magyar mezőgazdaságban

1901 óta a legszárazabb első félévén van túl hazánk – világít rá az Országos Meteorológiai Szolgálat az új agrometeorológiai jelentésében. Mutatjuk azt is, hogyan áll a hazai szántóföldi növénytermesztés Magyarországon.


Így állnak a hazai napraforgó- és kukoricatáblák

A napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár. Az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár már ott is vannak száradó állományok. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták – írja a met.hu.

A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Érdekes, hogy például Hajdúböszörmény térségében, ahol július végén egy komoly zápor volt (50-60 mm), még zöld és a többi terülthez képest fejlett a kukorica, miközben Debrecen felé továbbhaladva Békés megye felé szinte végig kiégett állományokat látni. Békéscsaba térségében a napraforgó combig érő, tenyérnyi fejekkel, a kukoricában pedig egy-két apró csövet találni csak. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1150 és 1320 foknap között alakulnak. A nagyobb értékek a délkeleti, az alacsonyabbak az északi és nyugati országrészre jellemzőek. Az idei értékek jellemzően 50-90 foknappal haladják meg a sokéves átlagot, a tavalyinál pedig 60-100 foknappal magasabbak, (a 2021. év a hűvös májusáról is emlékezetes). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a hőmérséklet hatására tavalyinál körülbelül egy héttel korábban, és az ilyenkor szokásosnál is néhány nappal hamarabb következnek be, ugyanakkor az aszály miatt is lerövidülnek a fázisok a kényszerérés miatt.

121 éve a legszárazabb első félév

Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 mm-nél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillant a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.

Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban. A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején még kevéssel 30 fok alatt alakult, majd a hét végére már szinte országszerte meghaladta azt.


Ne hagyd ki!