Ezért együnk brokkolit

Ne hagyd ki a brokkolit az étrendből: ezt nyered vele

Értékes, magas tápértékű szuperzöldség a brokkoli. Egy csésze nyers brokkoliban annyi C-vitamin van, mint egy narancsban. A karotinoidjai védik a kardiovaszkuláris rendszert, a látást és erősítik a védekezőképességet. Mi mindent tud még ez a zöldség?


Magas rosttartalma révén csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat. K-vitamin és a kalciumtartalmával erősíti a csontokat. Számtalan szupervegyülete közül pedig érdemes kiemelni egyet, a szulforafánt - mutatja be a zöldséget a Magyar Mezőgazdaság.

A méregtelenítést is segíti

A szulforafán szupervegyület rendkívül hatékonyan tudja ösztönözni a méregtelenítést. Hatóanyagainak megőrzésének érdekében ajánlott nyersen (például salátaként vagy pesztóként) fogyasztani, alaposan megrágva.
Ha hőkezelve szeretnénk elkészíteni, feldarabolását végezzük el főzés, párolás előtt 90 perccel. Mindezt azért, hogy az elővegyületből kifejlődhessen a szulforafán. Levele is fogyasztható, szára hámozás után ízletes ropogtatni való.

11 étel, ami segít csökkenteni a vérnyomást: közte van a brokkoli

Korábban bemutattunk olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez. Íme a lista.

A levelesek: a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta,
a bogyós gyümölcsök, mint amilyen az eper, vagy a szeder,
a joghurt hozzáadott cukor nélkül alacsony zsírtartalommal,
a halakban szintén sok a kalcium, így a különféle halkonzervek és a szardínia is jó megoldás lehet, de ne féljünk a friss halaktól sem,
az olyan olajos magvak, mint a tökmag, a napraforgómag és lenmag gazdagok magnéziumban
a káliumban magas cékla, és a belőle készült ivólé
a fokhagyma fokozza a szervezetben a nitrogén-monoxid termelődését,
a sótlan pisztácia, de akár a mandula is,
az olívaolaj,
a rostban gazdag különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó,
a legalább 50-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé.

Ne hagyd ki!