Erősíti az immunrendszert, támogatja a máj és a vesék működését, segít megőrizni a szív- és érrendszer, de a bőr egészségét is. Igazi folát- és káliumbomba, csökkenti a vérnyomást és javítja a sportteljesítményt, emellett kiváló antioxidáns. A cékla nem csak a termőföldeken, hanem az egészséges étkezést szem előtt tartók konyhájában is igazi sikersztorit ír, most a céklalé előnyeit gyűjtöttük csokorba.
A cékla nemcsak egy színes és ínycsiklandó zöldség, hanem valódi szuperélelmiszer, tele az egészségünket támogató tápanyagokkal. Bár sokan hajlamosak elfeledkezni róla, a cékla szinte minden formában – frissen, főve, sülve és lekvárként is – rendkívül hasznos a szervezet számára. A céklalé szerepe különösen figyelemre méltó, hiszen olyan lényeges tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést, a bélflóra működését és a kardiovaszkuláris rendszer működését is - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Vérnyomáscsökkentő és teljesítményfokozó
A céklalé tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, fitonutriensekkel és enzimekkel, így erősíti az immunrendszert, támogatja a máj és a vesék működését, segít megőrizni a szív- és érrendszer, de a bőr egészségét is. A cékla folát- és káliumbomba. Csökkenti a vérnyomást és javítja a sportteljesítményt, ezen kívül antioxidáns hatású, így hozzájárul a szabad gyökök semlegesítéséhez, így lassítva az öregedést.
Könnyen beilleszthetjük a napi étrendbe: a legnagyobb tápértéket a hideg préseléssel kinyert lében találjuk, de a gyümölcscentrifugával és a turmixgéppel készült változatok is előnyösek. A bio céklának a héja is értékes tápanyagokat tartalmaz, és még a hámozással sem kell vesződnünk.
A cékla leveleit sem kell kidobnunk, ugyanis magas a kalcium, valamint a C- és K-vitamin tartalmuk. Segíthet az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében is.
Mindenhol hasít
Az olcsó cékla sokoldalú és népszerű alapanyaggá vált, igazi sikersztorit tudhat magáénak a magyar földeken is.
A gyümölcslégyártók egyre több vegyes italt készítenek céklával, például almával párosítva, ezzel párhuzamosan a friss piaci fogyasztás is ugrásszerűen növekedett. Az elmúlt években a cékla termesztése majdnem ötven százalékkal bővült, ami egyedülálló eredménynek számít.
Sőt, idén már az Év bejglije versenyen induló sütemények alapanyagai között is feltűnt a cékla.