Rákaptak a magyar fogyasztók a szuperzöldségre
Fotó: Shutterstock

Hazai sikerzöldség: bővül a fogyasztása és a termőterülete

Egyre nagyobb a hazai kereslet a céklára. Ezzel párhuzamosan növekszik a termőterülete is Magyarországon. A népszerűsége annak a fényében nem meglepő, hogy igazi szuperzöldség: gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így a fogyasztásának számos kedvező egészségügyi hatása van.


Egyre népszerűbb a cékla Magyarországon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös elemzéséből kiderül, folyamatosan növekszik a cékla kereslete Magyarországon. Ezzel párhuzamosan - a becsléseik szerint - 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a termőterülete, így ma 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel az országban. Emellett a termelése hatékonysága is sokat javult az elmúlt években. Ezt bizonyítja, hogy amíg 2013 és 2017 között egy hektárról átlagosan 41 tonnát takarítottak be itthon, a 2018-tól 2022-ig tartó időszakban már 55 tonnát.

A fogyasztók körében a népszerűségét leginkább a sokféle felhasználhatóságával, valamint a magas vitamin- és tápanyagtartalmával magyarázzák. Szuperélelmiszernek nevezik, hiszen tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, szilíciumot, magnéziumot, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat, folsavat, niacint és biotint is.

A fogyasztása segíti a sebgyógyulást, az izomszövetek épülését, és támogatja a véráramlást. Edzés közben javítja a test oxigénfelhasználását. Májtisztító hatással is bír, valamint erősíti a bélrendszert. Segíti a zsírok lebontását, és hozzájárul a bőr megújulásához is.

Zöldségek télen a lakásban

Egyébként néhány népszerű, a kertekben gyakran előforduló zöldség cserépben is termeszthető, így beltérben is gondozható a leghűvösebb hónapokban. Sorolunk néhány zöldségfélét, amelyek ilyen formában is nevelhetők.

Cékla: Ebbe a csoportba tartozik a már említett cékla is. Legalább 30 cm mély edényt igényel a beltéri termesztése. Ennyi hely körülbelül hat tőnek elegendő. Ha attól több céklára lenne szükség, érdemes bébicéklában gondolkodni.

Burgonya: Kisebb helyen, akár az erkélyen is termeszthető. Ehhez olyan edényt kell választani, ami tudja biztosítani a vízelvezetést.

Sárgarépa: Szintén alkalmas betéri termesztésre, azonban ehhez az kell, hogy hűvös, napos helyre kerüljön. A termesztése a lakásban viszonylag időigényes, továbbá ennél a növénynél is fontos, hogy a kiválasztott cserép jó vízelvezetésű legyen.

Hónapos retek: Kisebb edényben is gyorsan és egyszerűen termeszthető. A magok elvetése után elsősorban arra kell ügyelni, hogy a földje mindig nyirkos legyen. Azonban nem szabad túllocsolni sem.

Hagymafélék: Leginkább az újhagyma nevelhető konténerben. Egy zacskó dughagymához nagyjából egy 10-12 cm mély cserepet érdemes használni. A hagymafélék termelésénél különösen ajánlott betartani a csomagolásukon feltüntetett utasításokat.

Torma: Mély, gazdag, agyagos, nedves talajban, napos helyen fejlődik a legjobban. A gyökereinek legalább 70 centiméter mély edényre van szükségük. Emellett vízelvezető lyukak is kellenek a tartályon. Öntözni is érdemes, ha kiszárad a talaj felső rétege. Emellett trágyázni is szükséges lehet havi rendszerességgel.

Fokhagyma: A fokhagyma beltéri termesztéséhez 15-20 cm mély cserép kell. Ennél a növénynél is lényeges, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás. A fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra kell a földbe dugni. Igaz, a szokásosnál sűrűbben is ültethető, ha szedni akarjuk a növény zöldjét. Nem szabad, hogy kiszáradjon a talaja, ezért ha szükséges, gondoskodni kell az öntözéséről, különösen ha napfényes helyen tartjuk – írja az Agrárszektor.

Ne hagyd ki!