Mutatjuk, hogyan alakulhat a következő napok időjárása hazánkban
Fotó: Shutterstock

Mediterrán ciklonok érik el hazánkat

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! Újabb mediterrán ciklonok érik el hazánkat, így a jövő hét végéig többször számíthatunk csapadékra, és a hétvégétől az éjszakai fagyok is nagyobb területre terjednek ki.


Több csapadék várható a következő napokban

Az előttünk álló egy hétben több mediterrán ciklon is eléri hazánkat, ezért többször is számítani lehet csapadékra. Péntek hajnaltól délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, ami az esti órákban az északkeleti tájakon havas esőbe, havazásba válthat át. Estig az ország déli, délkeleti felén 10-20 mm is hullhat. Szombaton újabb ciklon érkezik, és vasárnap délig ismét főként a déli, délkeleti országrészben várható csapadék, bár ekkor a péntekinél kisebb mennyiség. Hétfőn átmenetileg szárazabb időre számíthatunk, majd kedd délutántól szerda estig ismét sokfelé valószínű eső, ami északon, északkeleten havas esőbe, havazásba fordulhat. A pénteki enyhe hajnal után szombat reggelre lehűl az idő, északkeleten és a Dunántúlon nagy területen csökken kevéssel fagypont alá a hőmérséklet, és a többi napon is többfelé kell gyenge fagyokra számítani. A legmelegebb órák hőmérséklete is 10 fok alatt alakul, jövő szerdától viszont némi enyhülésre van kilátás – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló egy hétben az ilyenkor megszokottnál enyhébb, keddig csapadékmenetes idő volt jellemző hazánkban. Kedden egy magassági hidegörvény hatására többfelé alakultak ki záporok, melyekből a legtöbb helyen 1-2 mm csapadék hullott. Szerdán délnyugat felől egy mediterrán ciklon érte el térségünket, amely a déli és keleti országrészben már jelentősebb, 10-15 mm közötti mennyiséggel öntözte csütörtök reggelig a földeket, északon, északnyugaton azonban ekkor sem esett több 2 mm-nél. Az elmúlt tíz napban csak az utóbbi két napon volt eső, így a tíz napos csapadékösszeg szinte országszerte hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talajok őszi-téli feltöltődése még a kezdetén jár. A felszín közeli talajréteg az ország délkeleti kétharmadán átnedvesedett, sokfelé sáros, ugyanakkor északnyugaton egyelőre száraz maradt a talajfelszín. A középső talajrétegben kielégítő a nedvességtartalom, a mélyebb rétegekben viszont még jelentős a nedvességhiány.

A hőmérséklet az elmúlt napokban is az ilyenkor megszokott átlag fölött alakult, de a megelőző időszakhoz képest csökkent a pozitív anomália mértéke. Gyenge éjszakai fagyok főként a keleti országrészben fordultak elő vasárnaptól keddig, de a legtöbb helyen ekkor is fagypont fölött alakultak a minimumok. A legmelegebb órák hőmérséklete vasárnapig 10 és 15 fok között alakult, majd hétfőtől néhány fokos lehűlés kezdődött.

Helyzetjelentés a szántóföldekről

A repce számára az idén ősszel nagyon kedvezően alakult az időjárás, így mostanra igen jól fejlett, megerősödött állományok alakultak ki. Az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, a korábban vetett árpa így szépen zöldell, jellemzően bokrosodott, fejlett, állapotban van. A később vetett búza azonban sokfelé egyenetlenül fejlődött az október végére kiszáradt talajokon, a novemberi esők, ahol számottevő mennyiség esett, viszont hozzájárultak az állományok homogénebbé válásához, aminek az enyhe idő is kedvezett.


Ne hagyd ki!