A héten megjelenhetnek az első fagyok
Fotó: Shutterstock

Heti időjárás: faggyal is számolnunk kell!

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A hét végére érkezett hideg levegőnek bőven van utánpótlása, a szél mérséklődésével és a felhőzet csökkenésével többfelé megjelenhetnek az első őszi talajmenti fagyok.


Érkeznek az első fagyok

Az előttünk álló héten hűvös, de az eddiginél nyugodtabb időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Szerdáig még elszórtan kialakulnak záporok, helyenként zivatarok az országban, de területi átlagban nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű. A hét közepéig a középső országrészben marad a szeles idő, a talaj tehát sokat fog szikkadni – írja a met.hu.

A hét közepén, ahogy a felhőzet csökken és éjszakára mérséklődik a légmozgás, többfelé megjelenhetnek az első talajmenti fagyok, sőt a fagyzugos helyeken már 2 méteres magasságban is előfordulhat rövid hajnali fagy. A leghidegebb reggelnek a péntek ígérkezik. A maximumhőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között alakul, a hét végére várható pár fokos melegedés.

Így alakult az időjárás az előző napokban

Az elmúlt hét az ország döntő részén száraz idővel indult, majd szerdán északon esett kevés eső, csütörtökön viszont sokfelé alakult ki heves zápor, zivatar. Pénteken délnyugaton fordult elő jelentős csapadék, majd szombaton egy légörvény érkezett délnyugat felől, mely szinte országos nagy csapadékot hozott.

Az elmúlt öt nap során az ország mintegy felén hullott 20 mm-t meghaladó eső, de keleten nagy területen esett 30-40 mm-t meghaladó mennyiség, sőt délnyugaton helyenként a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék. Ezúttal az északnyugati országrészben esett kevesebb. Az elmúlt 10 nap csapadéka is nagyon komoly mennyiséget mutat: főleg keleten és délnyugaton 50 mm-t is meghaladja.

Az augusztus közepe óta lehullott csapadék az ország nagy részén már jóval több, mint a sokéves átlag, főleg a keleti tájakon annak kétszerese, háromszorosa is lehullott. A felszín közeli talajréteg gyakorlatilag az egész országban teljesen telítetté vált, és egyre nagyobb területen jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből. Az aszály szinte mindenhol megszűnt, csak Dunaújváros, Győr és Sopron kis térségében maradt enyhe fokozata.

A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején 22-24 fok között alakult, kedden hajnalban a felhőtlen tájakon jócskán 10 fok alá hűlt a levegő. Szerdán és csütörtökön átmenetileg visszatért a nyár, és – az északkeleti országrész kivételével, ahol szerdán 20 fok sem volt - az ország jelentős részén 25-30 fokig melegedett a levegő. Péntektől jelentős lehűlés kezdődött, az egész nap borús és csapadékos időben helyenként a csúcsérték még a 15 fokot sem érte el.


Ne hagyd ki!