A Gabonaszövetség ellenzi az ukrán import tilalmát.
Fotó: Shutterstock

A Gabonaszövetség szerint káros a ukrán import tilalma

A Magyar Gabonaszövetség, mint a gabona és olajos mag kereskedők és feldolgozók érdekképviselete nem támogatja és nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel. Már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra és semmilyen pozitív hozadéka nem volt, írja közleményében a szervezet.


Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értünk egyet, főleg egy olyan szezonban amikor például a kukorica import kitettségünk igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók, és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is.

A búzából idén sem lesz hiány, de az itthon megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet és a kukoricatermés egy jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra. A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett, legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig, Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk.

Az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását.

Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó a közösségi oldalán osztotta meg a tilalommal kapcsolatos tapasztalatait.

Pontosan egy hete történt, hogy felhívtam az egyik tápbeszállítónk ügyvezetőjét, mondván neki, hogy figyelj most, hogy már fél éve ukrán kukoricát is kevertek a tápba, ami jóval olcsóbb, mint a hazai, talán csökkenthetnétek a táp árát (sertéstáp). Mondja, hogy van benne valami, tényleg olcsóbb a beszerzés Ukrajnából, de tudod, majd, ha kifogy a drága magyar ó termésű készlet. Oké, de mikor? Hát már a végén járunk, majd kb. júniustól.Rá pár napra jön a hír, hogy az ukrán kukorica tiltó listára került. Hú, mondom ez nem jó hír. Hívom az illetőt: na most mi lesz? Hát marad a régi ár....A nem szakmabeli olvasóknak írom, hogy az ukrán kukorica nélkül hatalmas hiány lesz a hazai piacon kukoricából. A novemberi betakarításig valahonnét több százezer tonna kukoricát kell vennünk. Belföldről nem lehet, mert nincs megfelelő minőségű, csak toxinos. No akkor mivel etessünk júniustól?

-olvasható a bejegyzésben.


The Conversation

Ne hagyd ki!