Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Marad az enyhe időjárás? Kiderült

Ma reggel még előfordulhatnak kisebb esők, záporok. Azonban a hét további részében és a következő hét első felében száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt.


Meleg idő várható, kevés csapadékkal

A folytatásban nagyrészt száraz, meleg időre van kilátás. Ma reggel még előfordulhatnak gyenge záporok, főként az északi és a keleti országrészben. Azonban ezt követően a jövő hét közepéig nem várható csapadék.

A levélnedvesség-tartam jellemzően alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak, ami az Alföldön jelent egyre növekvő problémát.

A hőmérséklet a mai naptól ismét nagy területen emelkedik napközben 20 fok fölé. Vasárnaptól pedig nyáriasan meleg, 23-28 fok közötti maximumok lesznek jellemzők. Éjszakánként továbbra sem várható fagy, 10 fok köré hűl a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a jövő hét elejétől a 15 fokot is meghaladja - írja friss, agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területek?

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig sárgabimbós, helyenként már a virágzás is elkezdődött.

Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak. A tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne további csapadékra. A magágy előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.
Sokféle gyümölcsfa virágzik, és az erdők is lombosodnak, több héttel korábban a szokásosnál.

Az elmúlt napokban a délnyugati országrészben volt esős az idő a leghosszabb ideig. Arrafelé a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) 25-35 óra között alakult. Az ország nagy részén az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Ne hagyd ki!