Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett

A Meteorológia Szolgálat szerint folytatódni fog a hőhullám a hét hátralévő részben is. A jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.


Nyár végi kánikula

Egyelőre marad a kánikula. A jövő hét elejétől közelíti meg térségünket, illetve lassul le a határainknál egy változást hozó frontrendszer. Addig csak elvétve, majd hétfő estétől többfelé várhatók záporok, zivatarok. Területi átlagban jelentősebb csapadék keddtől érkezhet, de ebben egyelőre igen nagy a bizonytalanság. Keddig tehát a talaj tovább szárad, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható.

A hőmérséklet hétfőig nem változik számottevően, marad a kánikula: napközben többnyire 32-38 fokig forrósodik a levegő. A jelenlegi számítások szerint keddtől kezdhet mérséklődni a hőség, előbb északnyugaton, majd a hét közepére délkeleten is, de komoly lehűlés nem valószínű - írja agrometeorológiai előrejelzésében az Országon Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

Az előző héten csütörtökön, pénteken és szombaton sokfelé, vasárnap és ezen a héten kedden néhol, szerdán a keleti országrészben többfelé alakultak ki záporok, zivatarok hazánk területén. A lehullott csapadék mennyisége azonban inkább csak az ország középső részén haladta meg a 10, helyenként a 20 mm-t, nagy területen 5 mm alatt maradt, vagy egyáltalán semmi nem esett. Azonban pont ott, az Alföld középső részein esett több, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Tegnap a heves zivatarokat helyenként károkozó szélvihar is kísérte. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest kisebb-nagyobb foltokban az Alföldön és Baranya déli részén van. A talaj felső 20 cm-es rétege még az ország nagyobb részén tartalmaz nedvességet, de gyorsan szárad. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közelien (40 százalék) száraz a talaj. Aszályos területek is az Alföldön fordulnak elő.

A 20-a körül szokásos lehűlés idén nem érkezett meg, helyette hőhullám tart, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30, egyes napokon helyenként 35 Celsius fok fölött alakult a múlt hét közepe óta.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően még szép zöldek az állományok, melyek egyre többfelé a viaszérés állapotában járnak. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak. Ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget. Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1130 és 1300 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 100-150 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 10-60 foknap. Ez utóbbi eltérés az elmúlt napokban egyre csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

Ne hagyd ki!