Marad a kora őszi időjárás
Fotó: Shutterstock

Eddig hiányzott az eső, most megkapjuk a nyakunkba

Itt a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! Az előttünk álló héten csütörtökig melegszik az idő, a kezdeti száraz napokat a hét második felében újra csapadékos napok követik, a hét legvégére pedig jelentős lehűlés valószínű.


Esős, hűvösebb idő várható

Az előttünk álló héten változékony, kora őszi időre van kilátás. A keddi száraz idő után szerdán északkeleten, majd csütörtöktől a hét legvégéig már országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is. Összességében a héten nagy területen lehet számítani újabb 10 mm-t meghaladó csapadékösszegre, sőt a jelenlegi számítások szerint délnyugaton ettől több is hullhat – írja a met.hu.

A talaj nedvességtartalma kezdetben kissé csökken, a hét második felében viszont újra növekszik. Szerdán és csütörtökön a délnyugati, vasárnap már a nyugati, északnyugati szél erősödik meg nagy területen. Csütörtökig melegszik az idő, akkor 25-30 fok között várható a csúcsérték, majd a hét végére erős és napokig tartó lehűlés valószínű.

Így alakult az időjárás az előző napokban

A talajok felszín közeli rétege az ország jelentős részén nedves, sokfelé sáros, és egyre nagyobb területen jut a mélyebb rétegekbe is. Jelenleg az Alföld középső részén a legszárazabb a talaj. Ennek megfelelően az aszály mértéke és területi kiterjedése tovább csökkent, inkább már csak az Alföld középső részére és a Délkelet-Dunántúlra jellemző.

A hőmérséklet a múlt héten lassan emelkedett, csütörtökön már 30 fok közelében alakultak a csúcsértékek, majd a hét végére 6-8 fokot mérséklődött a felmelegedés.

Az elmúlt hét első felében elszórtan alakultak ki záporok az országban, majd csütörtökön hidegfront érkezett hazánk fölé, melynek mentén főleg északon, északkeleten és délen alakultak ki heves záporok, zivatarok. Átmeneti szünet után péntek éjjel újabb csapadékzóna alakult ki, mely északkeleten és délkeleten okozott kiadós csapadékot. Szombaton napközben és vasárnap többfelé voltak újabb záporok, zivatarok, de már nem adtak nagy terültre jelentős csapadékot.

Az elmúlt öt nap alatt az ország jelentős részén 10 mm-t meghaladó csapadék hullott, sőt északkeleten és délkeleten nagy területen 40-50 mm-t meghaladó mennyiség esett. Ugyanakkor az északnyugati országrész és a Kaposvár-Szolnok vonal széles sávja kimaradt a csapadékból. Az augusztus 20. után kezdődött csapadékosabb időszak hatására az elmúlt 30 nap csapadékösszege már nagy területen meghaladja a sokéves átlagot, ilyenre pedig régóta nem volt példa, azonban a 90 napos összegben még jócskán van hiány.


Ne hagyd ki!