A nedvesség szempontjából sokkal jobban áll a talaj, mint tavaly ilyenkor
Fotó: Shutterstock

Újabb ciklonokra lehet számítani a következő napokban

Megérkezett a friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, jelentős csapadékot, kezdetben felmelegedést, szombattól pedig lehűlést ígér.


Marad a télies időjárás

A folytatás is csapadékos időt ígér, ugyanis újabb mediterrán ciklonok érkezése várható térségünkbe. Ma este is csapadékhullám érkezik délnyugat felől. Zömében eső várható, de szombaton egyre inkább hó váltja az esőt. Összességében országszerte újabb 10-30 mm csapadék valószínű. Vasárnapra megszűnik a csapadék, és a jövő hét első felében újabb már nem is valószínű.

A talajok tovább nedvesednek a következő időszakban, bár a beszivárgás egyre lassul, főleg az eketalp-betegségben érintett táblákon belvizes részek is kialakulnak. Szombattól újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok – írja a met.hu.

Így alakult az időjárás az előző napokban

Az elmúlt egy hét időjárását döntően a hét végén érkezett két mediterrán ciklon alakította, mely szinte az egész országra igen nagy mennyiségű, áztató csapadékot hozott. Többnyire eső esett, de vasárnapra északon hó is hullott, sőt hétfőn reggelre a keleti országrész nagy területen kifehéredett.

Hazánk nagyobb részén 30-60 mm csapadék hullott, a legtöbb az Alföldön, de északnyugaton kevesebb esett. Megdőlt a napi csapadékrekord, ugyanakkor Sopron környékén alig esett 2-3 mm. A 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, északnyugaton van jelentős hiány.

A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben.

A hőmérséklet szombaton nagy területen 10 Celsius fok közelében tetőzött, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett. Kedd reggelre országos fagy alakult ki, a hóval fedett északi tájakon -10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Mi a helyzet a szántóföldeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik át. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön van elmaradás. A szokásosnál kissé enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg pedig számottevően meghaladja az optimális értéket.


Ne hagyd ki!