Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

Enyhébb, de szeles időre készülhet az ország

Jelentős enyhülés érkezik erősödő nyugatias széllel. Csapadék többször, de nem sok valószínű, így tovább száradhat a talaj fölső rétege. Egyre jobban visszahúzódhat a belvíz, viszont megnő a szárazfüves tüzek kockázata.


Enyhe, szeles idő várható

A folytatásban északnyugati áramlás fogja jellemezni térségünk légköri mozgásait. Egymást követik az időjárási frontok hazánkban, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Bár többször várható kisebb eső, de a jövő hét közepéig az összmennyisége jellemzően 5 mm alatt marad. Szombattól gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a nyugatias szél, a szeles idő pedig a jövő hét első felében is folytatódik – írja a met.hu.

A széllel a hőmérséklet is jelentősen emelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, melyek csak a jövő hét közepétől térnek vissza. Napközben pedig 10 fok körül, helyenként 15 fok közelében alakulnak a csúcsértékek. A következő egy hétben a belvízfoltok kiterjedésének további csökkenése várható, tovább száradhat a talaj, viszont növekedhet a szárazfüves tüzek kockázata.

Így alakult az időjárás az előző napokban

A mögöttünk álló egy hétben száraz időben volt részünk, számottevő csapadék utoljára a hónap elején hullott. Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege ezzel együtt is meghaladja a sokéves átlagot a csapadékos január miatt. A belvízzel borított területek nagysága tovább csökkent.

A hőmérsékletet többnyire nagy napi hőingás jellemezte, a kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok, a sok napsütés hatására napközben viszont tavaszias idő alakult ki. Ez alól kivételt képeztek egy-egy napon a tartósan felhős, főleg dunántúli területek. A héten a magasban már enyhébb levegő érkezett fölénk, gyengültek az éjszakai fagyok és erősödött a nappali felmelegedés, viszont megjelentek a reggeli ködfoltok is.

A talajok felszín közeli része sokat száradt, azonban a mélyebb rétegek Sopron és Szeged környékének kivételével országszerte telítettek. A talaj az elmúlt napokban, 5-20 cm mélységben átfagyott. A naponkénti éjszakai fagyás – nappali kiengedés hatására a művelt talaj felszíne megemelkedett, és felszíne szárazzá vált.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái a vetésekben kárt nem tettek, viszont a kórokozók számát csökkentette. A fagy a növények túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta.

Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tenyészidőszak során először sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent.

A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben kétszerese annak.


Ne hagyd ki!