Mutatjuk, hogyan alakulhat az időjárás a következő napokban
Fotó: Shutterstock

Frontok sorozatára számíthatunk a következő napokban

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! A hét további részében is többször számíthatunk nagy területet érintő esőkre és frontok sorozatára. Mutatjuk, mely területek lehetnek érintettek.


További esőzésre lehet számítani

A héten időjárási frontok sorozata alakítja időjárásunkat, ezért gyakran lesz felhős az ég, és többször számíthatunk esőre is, a nyugodt őszi idő egyelőre várat magára. Kedden a nap első felében a Dunántúlon valószínű eső, zápor, majd délután, este kelet felé helyeződik a csapadékzóna. Szerdán átmenetileg száraz időre van kilátás, majd csütörtöktől szombatig ismét minden nap többfelé valószínű csapadék. Így a hét végéig folytatódik a talajok őszi feltöltődése – írja a met.hu.

Számottevő szélre a hétvégéig nem kell számítani, akkor viszont nagy területen élénkül, illetve erősödik meg a légmozgás. A hőmérséklet csak lassan emelkedik. Az éjszakai lehűlések nem lesznek olyan erősek, mint a múlt hét második felében, szerdán hajnalban hűlhet nagyobb területen 5 fok alá a hőmérséklet a felhőtlen dunántúli, illetve északi tájakon, a többi napon az erősen felhős területeken 10 fok fölött, máshol kevéssel az alatt várhatók a minimumok. A nappali felmelegedés mértéke elsősorban a déli, délkeleti országrészben növekszik számottevően, ott a hét második felében 20 fok fölötti maximum értékekre lehet számítani, míg északon, északnyugaton 15-19 fok közé melegszik a levegő.

Így alakult az időjárás a megelőző napokban

A múlt hét első felében főként a déli és a keleti országrészben hullott többfelé 10 mm-t meghaladó csapadék, majd pénteken és szombaton átmenetileg országszerte szárazabbra fordult az idő. Vasárnap hajnalban érte el hazánkat egy frontrendszer, melyhez kötődően aznap az ország északnyugati harmadán, majd hétfő délig délen és kelen is nagy területen mérhettünk 10-15 mm csapadékot. A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 cm-es rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van, és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek, az alsóbb rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak.

A hőmérséklet az elmúlt tíz napban a gyakran borongós, csapadékos időben 3-4 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. Múlt pénteken és szombaton hajnalban azonban többfelé kiderült az ég és fagypont közelébe, helyenként az alá hűlt a levegő két méteres magasságban is.


Ne hagyd ki!