Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Érkeznek a frissítő zivatarok

A héten csapadékra záporok, zivatarok formájában van esély a hőséget meg-megszakító gyenge hidegfrontokhoz kapcsolódóan. Szerdán és csütörtökön többfelé várható zápor, zivatar.


Marad a hőség a hét közepén frissítő zivatarokkal

Az előttünk álló héten több hidegfront érinti térségünket, de ennek ellenére szinte egész héten marad a kánikula. Zápor, zivatar szerdán és csütörtökön többfelé előfordulhat. Pénteken és szombaton csak kevés helyen, főként a déli országrészben lehet csapadék.

A legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 30 fok fölött alakul. Szerdán várható a legmelegebb, ekkor nagy területen 35-38 fokig melegedhet a levegő, majd csütörtökre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de péntektől ismét melegedés kezdődik. Éjszakánként a nagyobb városok és a vízparti területek kivételével 20 fok alá csökken a hőmérséklet.

Szerdán és csütörtökön várható több felhő, a többi napon azonban igen erős lesz az UV sugárzás, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét első felében még többfelé volt csapadék az országban. Hétfőn késő este délnyugat felől érte el hazánkat egy kiterjedt zivatarzóna, melyből a Balaton tágabb környezetében 10-30 mm esett, kedden pedig gyenge esők, záporok öntöztek az ország délnyugat-északkeleti széles sávjában, ekkor azonban a legtöbb helyen már 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége. Szerdán estétől ismét nyugat-délnyugat felől jöttek zivatarok, ezúttal azonban többfelé esett kiadósabb, 5-15 mm néhol 20-35 mm közötti mennyiség. Péntek óta azonban száraz idő az uralkodó hazánkban. A július első dekádjában lehullott csapadék mennyisége csak a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban valamint a délnyugati országrészben haladja meg a 20 mm-t, de helyenként sajnos az 5 mm-t sem éri el. A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik nem csak az elmúlt 10 napot tekintve, hanem a mögöttünk álló harminc napban is, Medárd napja óta sokfelé 20-50 mm-rel kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál. A talaj felső fél méteres rétege hazánk északnyugat-délkeleti sávjában többfelé kritikusan száraz állapotba került, nedvességtartalma nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A délnyugati és északkeleti országrészben viszont megfelelő a nedvességtartalom. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú.

A hőmérséklet a múlt csütörtökön átvonult hidegfront óta emelkedő tendenciát mutat, vasárnap már országszerte kánikula volt 30 fok fölötti maximumokkal, éjszakánként azonban a legtöbb helyen 15 fok alá hűlt a levegő.

Mi a helyet a mezőgazdasági területeken?

A kalászosok és a repce aratása javában zajlik. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal.

A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig már sokfelé virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez majd növekedéséhez.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 620 és 740 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 70-120 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-60 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai egy szűk héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!