Elszórtan, de érkezhet csapadék a napokban
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, merre várható zápor a napokban, jól jönne most

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Mutatjuk, hol és mikor lehet számítani csapadékra a következő napokban.


Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az előttünk álló napokban is folytatódik a meleg, a legtöbb helyen száraz időjárás. Csütörtökön és pénteken elszórtan, főként az Alföldön lehetnek záporok, zivatarok, de a csúcshőmérséklet továbbra is nagy területen 35 fok fölött alakul. Péntek este északnyugat felől gyenge hidegfront érkezik, amely mögött főként a Dunántúlon és az északi országrészben esik vissza néhány fokkal szombaton a hőmérséklet, záporok, zivatarok pedig legnagyobb eséllyel keleten, északkeleten lehetnek. Vasárnap és hétfőn ismét száraz időre van kilátás 35 fok körüli maximumokkal, majd kedden és szerdán elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északon lehetnek záporok, zivatarok. Előreláthatólag szerdától kezd enyhülni a hőség, és a csapadékhajlam is növekszik majd. Addig azonban a legtöbb helyen tovább száradnak a talajok, és növekszik a nagyfokú, illetve súlyos aszállyal érintett területek nagysága – írja a met.hu.

Nincs elég nedvesség a talajban

A talajok nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a kritikus 40 százalékos érték alá. A Tiszántúlon és az északi országrészben is sokfelé már a felső egy méteres réteg nedvességtartalma is kritikusan száraz, a felszín közeli talajréteg pedig szinte semmi nedvességet nem tartalmaz. Kedvező talajnedvességi viszonyokat szinte csak a Balatontól nyugatra, délnyugatra találunk, míg a Dunától keletre nagy területen nagyfokú, a Tiszántúlon egyre többfelé súlyos aszály jelei mutatkoznak.

Még várni kell, hogy csökkenjen az aszály

Az elmúlt napokban tapasztalt magas, nagy területen 35 fok fölötti hőmérsékletek, melyekhez az Alföldön igen alacsony páratartalom is társul, tovább fokozzák az aszály kedvezőtlen hatásait. Az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani, és a hőség is csak kis mértékben enyhül, számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Ne hagyd ki!