Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett!
Fotó: Shutterstock

Továbbra sem mondhatunk teljesen búcsút az esőnek

A következő napokban főként az északkeleti és a déli országrészben lehet további csapadékra számítani, de az elmúlt napokhoz hasonló nagy mennyiség nem valószínű. Egyelőre a kánikula sem tér vissza.


Továbbra is igen változékony marad az időjárás

A héten mérsékelten meleg, nyári időben lesz részünk. Ma és szerdán hajnalban főként a délnyugati, déli országrészben várható eső, zápor, míg az északkeleti, keleti országrészben zivatarok is lehetnek ezen a két napon, de a múlt hetihez hasonló heves események nem várhatók. Csütörtökön és pénteken országszerte száraz idő valószínű, majd a hétvégén fordul ismét csapadékosabbra időjárásunk.

Addig azonban az ország nagy részén száradni, szikkadni fognak a talajok. Ezt a folyamatot kedden sokfelé erős, szerdán élénk szél is erősíti majd. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 25 és 30 fok között alakul. A hét közepén lesz ennél hűvösebb, szerdán csak 20-25 fokot mérhetünk. Csütörtöktől ismét melegszik az idő, de a héten nem tér vissza a kánikula – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét nagy részében igen meleg, labilis rétegződésű levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, amihez mikor nedvesség is társult, heves zivatarok kialakulását segítette elő. Így volt ez szerdán délutántól csütörtök délutánig az ország északkeleti felén valamint péntek délutántól vasárnap hajnalig, amikor a hőségnek véget vető hidegfront kapcsán fejlődtek többfelé károkozó szélrohamokkal és felhőszakadással kísért heves zivatarok. A múlt szerda óta az ország északkeleti harmadán jelentős, sokfelé 20-70 mm közötti csapadék hullott, bár például Csenger térségében csak 1 mm esett, a több felhőszakadás által érintett tájakon pedig akár 100 mm-nél is több. Az ország többi részén 3-20 mm közötti mennyiséget mérhettünk, délen és a Rába mentén többfelé csak néhány milliméter hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékösszegében a megelőző időszakban megfigyelt hiány főként a Tiszántúlon és az Alföld északi tájain pótlódott jelentősen ezzel a csapadékkal. A talajfelszín sokfelé sárossá vált, az Alföldön belvízfoltok is keletkeztek, az Északi-középhegységben pedig villámárvizek vonultak le egyes patakokon. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így főként az Alföld déli és nyugati részére jellemző kisebb száraz foltoktól eltekintve, jellemzően kellő nedvesség áll a növények rendelkezésére a talajban.

A legmelegebb órák hőmérséklete szerdán, csütörtökön és pénteken országszerte meghaladta a 30 fokot, pénteken az Alföldön nagy területen 35 fok fölé forrósodott a levegő. A már említett hidegfront hatására szombaton jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a Dunántúlon ekkor már csak 20-23, míg a Dunától keletre 27-30 fok volt a jellemző.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce, a búza az árpa és a rozs az érés különböző fázisaiban járnak, az árpa aratása már megkezdődött. Az elmúlt napok nagy csapadéka nem hiányzott ezeknek a kultúráknak. Eddig is előfordultak a sok eső miatt megdőlt táblák illetve táblarészek, ezek aránya most tovább növekedett. A folytatásban meleg, száraz idő lenne ideális az érés elősegítéséhez.

A kukoricának és a napraforgónak jól jött a múlt heti meleg és a napsütés, majd az azt követő csapadék, szépen növekednek az állományok. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között, de a napraforgó egyre többfelé már csillagbimbós állapotban van.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 460 és 580 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, a tavalyi évhez képest 30-110 foknap ez az elmaradás, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!