Hét napra vonatkozó időjárás – előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, várható-e eső a következő napokban

Ezen a héten heves esőzésre már nem kell számítani. Újabb záporok hétfőn és a jövő hét közepén alakulhatnak ki. A hétvégén visszatér a hőség.


Nyár közepi meleg, záporos idő

Ma még nem tér vissza a forróság, de szombattól ismét erősödik a hőhullám: a legmelegebb órák hőmérséklete vasárnaptól többfelé 35 fok fölött valószínű. Térségünket hétfőn és a jövő hét közepén is hidegfrontok súrolják, melyek változó mennyiségben okozhatnak záporokat, zivatarokat.

Mától kisebb a csapadék esélye, melyre jellemző lesz továbbra is annak egyenetlen eloszlása. Tartós levélnedvesség, és magas páratartalom nem valószínű. A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV sugárzással. Az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti – figyelmeztet az Országon Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét közepén még többfelé volt csapadék az országban: szerdán estétől nyugat-délnyugat felől érkezet a zivatarok, többfelé esett kiadósabb, 5-15 mm néhol 20-35 mm közötti mennyiség. A péntek, szombat, vasárnap és kedd száraz időt hozott. Hétfőn nagy széllel gyenge hidegfront súrolta hazánkat, mely csak kevés esőt hozott. A szerda éjfélt megelőző 10 nap során lehullott csapadék mennyisége csak a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban, valamint a délnyugati országrészben haladja meg a 20 mm-t, de helyenként sajnos az 5 mm-t sem éri el. A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik az elmúlt 30 napot tekintve, míg az elmúlt 90 nap keleten csapadékhiányt, északon és nyugaton csapadéktöbbletet mutat. Erre a helyzetre érkeztek szerda estétől nagy kiterjedésű zivatarrendszerek nyugat felől, melyek az ország jelentős részét érintették a csütörtökre virradó éjjel és csütörtökön délelőtt, jellemzően 5-25 mm csapadékot okozva. Helyenként viharkárok is előfordultak, a déli területek azonban kimaradtak a csapadékból. A talaj felső fél méteres rétege hazánk északnyugat-délkeleti sávjában többfelé kritikusan száraz állapotba került 11-ére, nedvességtartalma nem érte el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A délnyugati és északkeleti országrészben viszont megfelelő a nedvességtartalom. Ez után érkezett az éjszakai-délelőtti kiterjedt esőzés, mely sokfelé jelentősen növelte a talaj nedvességtartalmát. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának.

A hét végén megérkezett az idei második hőhullám, a hőmérséklet csúcsértéke hétfőn és szerdán többfelé meghaladta a 35 fokot.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kalászosok aratása javában zajlik. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal.

A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez (júliusban 100 mm csapadék lenne számukra optimális).

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 640 és 780 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 50-110 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 10-60 foknap, mely az elmúlt időszakban valamit csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai egy szűk héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!