Könnyebb lehet a kerti munkavégzés ezen a héten
Fotó: Shutterstock

Ismét jelentősen megváltozik hazánk időjárása

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. Az előttünk álló napokban számottevő csapadék nem várható, viszont a napsütés mellett talajmenti fagyokra is fel kell készülnünk.


Tisztul az időjárás

Az előttünk álló héten az esős múlt héttel ellentétben jobbára száraz időre számíthatunk, számottevő csapadék vasárnap estig nem valószínű. A talaj így sokat fog szikkadni a héten. Kedden még többfelé megerősödik az északnyugati szél, majd a hét további részében már nem várható erős légmozgás. A legyengülő szél és a nedves talaj miatt a hét közepétől erős harmat és hajnalban foltokban köd képződik, melynek feloszlását követően nagyrészt napos időre számíthatunk. A kevés felhő miatt a hét közepén ismét megjelenhetnek talajmenti fagyok, elsősorban a fagyzugos területeken. Délutánra kezdetben 16-21 fokig emelkedik a hőmérséklet, majd a hét második felében már 20 fok körül, kissé a fölött várhatók a csúcsértékek – írja a met.hu.

Így alakult hazánk időjárása az előző napokban

Az előző héten délnyugati áramlással folyamatosan nedves léghullámok érkeztek térségünkbe, így egymást érték a csapadékhullámok hazánkban. Az első hullám még előző vasárnap kezdte öntözni az ország északnyugati harmadát, ezt követően pedig minden nap esett valahol az országban. A délnyugati áramlást szombaton egy északnyugat felől érkezett hidegfront zárta le.

Összességében nagy területen hullott 30-60 mm csapadék az elmúlt napokban, az Alföldön és Sopron térségében esett kevesebb. Az elmúlt 30 napban északkeleten, délnyugaton és délkeleten is meghaladja a lehullott csapadék mennyisége a 100 mm-t, mely jóval több az ilyenkor szokásosnál.

A talaj felszínközeli rétege országszerte telítődött nedvességgel, a legtöbb helyen vizes, sáros. A felső fél méteres talajréteg is nagy területen telített állapotban van, így már a mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből, ahol még bőven van helye. A történelmi aszály után tehát a talaj őszi-téli feltöltődése korán megkezdődött, és rohamléptekkel halad.

A borongós, felhős időben többnyire 10 fok körül alakultak a minimumok, napközben a tartósan esős részeken 15, a napos területeken viszont 20 fokig vagy kevéssel a fölé emelkedett a hőmérséklet.


Ne hagyd ki!