Nem a következő napok időjárásán fog múlni, ha magas lesz a rezsi
Fotó: Shutterstock

Nem kell fagyoskodnunk a következő napokban sem

Mutatjuk a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzést! A folytatás jó időt ígér: marad a nagyrészt száraz, enyhe, fagymentes idő.


Kedvező körülmények

Az előttünk álló egy hét során is folytatódik a nagyrészt napos, száraz, enyhe őszi idő. Pénteken, szombaton nyugaton és északon, szerdán helyenként előfordulhat gyenge eső, de az ország döntő részén számottevő csapadék nem várható a jövő hét közepéig. A hőmérséklet sem sokat változik, fagymentes éjszakák, délutánonként pedig 20 fok körüli maximumok várhatók. A jövő hét első napjaiban pár fokot melegszik az idő, majd szerdától lehűlés érkezik – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt egy hétben az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb zápor. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. Azonban a csapadékos szeptember miatt az elmúlt 30 nap csapadékösszege meghaladja az ilyenkor szokásos értéket az ország nagy részén.

A talajok felszín közeli rétege az elmúlt napokban száradt, de így is kellően nedves, sőt az Alföld középső tájainak kivételével a felső fél méteres talajréteg is közel telített. A mélyebb rétegekben még bőven van hely az őszi és téli csapadéknak.

A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, míg a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, ekkor többfelé volt talajmenti fagy.

Az elmúlt napok száraz és enyhe időjárása kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. Eközben a talaj is kellően nedves mind a repce fejlődéséhez, mind a kalászosok vetéséhez.

Ne hagyd ki!