Két enyhébb hidegfront is érkezhet, de többnyire marad a meleg
Fotó: Shutterstock

Szél, jég és felhőszakadás előzheti meg a szárazabb időt

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Két enyhébb hidegfrontra, károkozó szélre, jégesőre és felhőszakadásra is lehet számítani hazánkban a következő napokban, aztán többnyire meleg és száraz időre van kilátás. Mondjuk a részleteket!


Változékony időjárás

A következő egy hét során két hidegfront vonul át hazánk felett, az első ma, a következő pedig várhatóan jövő héten hétfőn-kedden, de ezek a frontok csak kevés csapadékot hoznak, a száraz időjárás lesz a jellemző. Ma főleg a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként károkozó széllel, jéggel és felhőszakadással, arrafelé területi átlagban is hullhat 5-10 mm csapadék – írja a met.hu.

Az egy hetet tekintve az ország döntő részén azonban a talajok száradására kell számítani, ami a keleti országrészben a közepes és a nagyfokú aszállyal érintett területek folyamatos növekedéséhez vezet. A hőmérséklet nem változik jelentősen, többnyire 30 fok közelében alakulnak a csúcsértékek, a frontok előtt kissé magasabban, a frontok után pedig pár fokos visszaesés valószínű. A péntek és a hétfő ígérkezik meglehetősen szelesnek.

Keleten folytatódik a csapadékhiány

Miközben a Dunántúlon az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék hullott és kellően nedves a talaj, addig keleten fokozódik a csapadékhiány és az aszály. Nyugaton kultúrnövényeink kedvező körülmények között fejlődhetnek, keleten viszont szenvednek a szárazságtól. Országos csapadék a következő napokban sem várható, a ma és a jövő hét elején várható hidegfront csak elszórtan, főleg a Dunántúlra hoznak helyenként heves záporokat, zivatarokat.


The Conversation

Ne hagyd ki!