Kétéves mélyponton a napraforgó ára: mi lesz idén?
Fotó: Shutterstock

Kétéves mélyponton a napraforgó ára: mi lesz idén?

Felére esett vissza a napraforgó ára és még a betakarítás előtt vagyunk...


Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 145,8 ezer (–51 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 137 ezer forint/tonnáért (–48 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők május utolsó hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 139,5 ezer forint/tonna (–48 százalék) volt.

Forrás: AKI

Az USA agrárminisztériuma (USDA) 54,3 millió tonna (+5 százalék) napraforgómag-termésre számít a világon a 2023/2024. gazdasági évben. A globális kibocsátás 0,4 millió tonnával múlhatja alul a csaknem 54,8 millió tonnára jelzett felhasználást, így a zárókészlet 4 millió tonna körül alakulhat a 2023/2024. évi szezon végén.

A kora tavaszi hűvös, csapadékos időjárás késleltette a napraforgó vetését. Franciaország északi részén egyes területeket újra kellett vetni. A délkelet-európai tagországokban az elmúlt hetekben felgyorsultak a munkálatok, megfelelő a talajnedvesség a növekedési ciklus megindulásához. Az Európai Unióban várhatóan 1 százalékkal kisebb területről (5,06 millió hektár) takaríthatják be a termést 2023-ban (Tallage). Magyarországon 714 ezer hektárról arathatnak napraforgómagot az idén (AM).


Ne hagyd ki!