A kivi remek téli vitaminforrás
Fotó: Shutterstock

10 plusz 1 tény sokunk kedvenc téli gyümölcséről

A kivi jó választás, ha egészségünket szeretnénk támogatni a téli időszakban. A magyermezőgazdaság.hu 10 okot is felsorolt annak alátámasztására, hogy miért fogyasszuk rendszeresen ezt a vitamindús gyümölcsöt. Lapszemle.


  1. A kivi magas C-vitamintartalmú, így az immunrendszer egyik leghatékonyabb támogatója. Már egy kivi megevésével is fedezzük az orvosok által ajánlott napi C-vitamin szükségletünket, segítve szervezetünket, hogy felvehesse a harcot a téli megbetegedésekkel.
  2. Az antioxidánsok egészségünk szempontjából kulcsfontosságú szerepet töltenek be, hiszen segítenek legyőzni az oxidatív stresszt, a szabad gyököket, enyhíteni a gyulladást, sőt, még a krónikus megbetegedések kockázatát is csökkenthetik. A kivi tele van ezekkel a jótékony anyagokkal.
  3. Édes íze ellenére a kivi nem tartalmaz sok kalóriát és zsírt, így aztán testsúlycsökkentést célzó diétába is beilleszthető. Vitamindús köztes étkezés lehet, a benne lévő rostok segítenek fenntartani a jóllakottság érzetet, kontroll alatt tartani az étvágyat.

4. A kivi élelmi rostok remek forrása, melyek elősegítik az emésztést, valamint a bélrendszer egészségének fenntartását. A benne található oldható rostok támogatják a bélmozgás rendszerességét, míg az oldhatatlanok meggátolják a székrekedést.

5. A C-vitamin, valamint az antioxidánsok támogatják a kollagéntermelést és védelmet biztosítanak bőrünknek az oxidatív stresszel szemben. Ha rendszeresen fogyasztunk kivit, azzal elősegíthetjük, hogy bőrünk sokáig fiatalos és ragyogó lehessen.

6. A zöld gyümölcs jó káliumforrás, az az ásványi anyag kedvezően hat a szívre. Segít kordában tartani a vérnyomást, csökkentve ezzel a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Sőt, az érfalakat egészségesen tarthatja.

7. A kivi jó hatással lehet vércukorszintünkre is. Mivel rosttartalma magas, glikémiás indexe pedig alacsony, kitűnő választás azoknak, akik szeretnék optimális szinten tartani vércukorszintüket.

8. A gyümölcsben található szerotonin vegyület összefüggésben áll a kedélyállapot, valamint az alvás szabályozásával is. Ha este fogyasztunk kivit, azzal akár a pihenés minőségén, időtartamán is javíthatunk.

9. A kivi K-vitamin tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A K-vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását, hozzájárulva az erős és egészséges csontokhoz. Így kivifogyasztással a csontritkulás megelőzését is elősegítjük.

10. A kiviben található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok támogatják szemünk egészségét, segítenek lelassítani a látás romlásának folyamatát, elkerülni a makuladegenerációt.

10+1. Habár a kivi fogyasztása a legtöbb ember számára ajánlott, néhány esetben járhat némi kockázattal. Vannak, akiknél allergiás reakciót válthat ki, mely tünetei közé tartozhat a viszketés, a bőr feldagadása, akár légzési nehézségek is. Ha túlzásba visszük a kivifogyasztást, a magas C-vitaminmennyiség okozhat kellemetlenségeket, emésztési panaszokat vagy akár allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Ne hagyd ki!