Kukorica helyett jöhet a cirok: emiatt váltanak a gazdák

Kukorica helyett jöhet a cirok: emiatt váltanak a gazdák

Egyre több magyar gazda szerint kockázatos a kukorica-termesztés a fokozódó aszály miatt. Menekülőút lehet a cirok, amit a "klímaváltozás kukoricájaként" is emlegetnek.


Tolnában a gazdák egy része már tavaly is csökkentette a kukorica és repce vetésterületét, idén pedig ez a trend folytatódik. A kukorica csapadékigényes növény, ezért sokan elhalasztják a vetést május elejéig, bízva az esőben. Akik viszont nem látnak esélyt kedvező időjárásra, alternatív növények felé fordulnak. Egy bátaszéki gazda például a szemes cirok termesztésében látott lehetőséget - írja a TEOL.hu megyei hírportál.

Miért a cirok?

A cirokot a "klímaváltozás kukoricájaként" is aposztrofálják. Rusztikus, strapabíró szárazságtűrő növény. Sűrű és mélyre hatoló gyökerével hatékonyan veszi és használja fel a tápanyagokat a talajból. Kevés inputanyagot: műtrágyát és növényvédőszert igényel, jól beilleszthetjük a vetésforgóba. Stabilabb megoldást kínálhat a bizonytalan időjárási körülmények között. Egyebek mellett ezekkel az érvekkel népszerűsíti a növényt a Sorghum ID nemzetközi szakmaközi szervezet.

Erre használják


A cirok jelentős részét emberi élelmezésre használják fel. Afrikában és Ázsiában elterjedt a cirokmag fogyasztása. Ezen kívül például torta, kenyér, popcorn, tészták, alkohol (sör) készíthető belőle. A cirok remek növényi fehérje-, vas-, B6 vitamin, niacin-, foszfor- és káliumforrás. A cirok energizáló, antioxidánsokban gazdag, és mivel gluténmentes, a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Élelmi rostokban gazdag. A cirok ideális étel a cukorbetegek számára. Oldhatócukor-tartalma alacsony (1-5%), lassan felszívódó cukortartalma viszont magasabb. A gyomor- és bélrendszer számos betegsége esetén is jótékony hatású. Afrikában epekő vagy gyomorfekély ellenszereként használják, Kínában pedig hasmenéses tünetek ellen rendelik.

A cirok kémiai összetétele nagyon hasonlít a kukoricáéhoz, azonban magasabb fehérjetartalma miatt táplálóbb; tannin nincsen benne. Az uniós tagállamokban ugyanis csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, amennyiben az megfelel a 0,3 alatti kritériumnak. Ez a szint annyira alacsony a Sorghum ID szerint , hogy semmilyen hatással sincs a tápok minőségére, ezért „tanninmentesnek” nevezhető. A cirok így a legtöbb állatfaj tápjába bekeverhető gabona. Előnyös még az is, hogy a kukoricánál magasabb a fehérje- és hasonló a keményítőtartalma. A cirokmagot a baromfiak számára 0,2-0,4 milliméter méretűre kell darálni. A kérődző állatoknál a szemes cirok a szálas takarmány és a nitrogénforrás mellett a magas energiakoncentrációjú tápanyag részét képezheti. A cirok illeszkedik a sertések takarmányozásába is, és a tápban akár a 25-30 %-os bekeverési arányt is elérheti. Ezen kívül a cirkot használják az iparban is: biomassza-, bioetanol-, és pigmentelőállításra.


Ne hagyd ki!