Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Ekkor érkezik a meleg és a jó idő

Érkezik a meleg a következő napokban, valamint csapadék is csak elszórtan várható az országban. Úgy tartják, a májusi eső aranyat ér, de néhány vidéken több esett, mint arra szükség volt.


A májusi eső után érkezik a meleg is

A folytatásban jelentősen átalakul az időjárás: szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Csökken a csapadékhajlam, mától csak szórványosan várhatók délutáni, esti záporok, zivatarok. Tartós, országos csapadék nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton 17, keleten 23 fok körül valószínű a mai napon, de szombattól tovább melegszik az idő, és jellemzően 23 és 28 fok közötti maximumokra lehet számítani a jövő hét közepéig. A napos, meleg időben szikkadni kezd a talaj, megszűnnek a belvízfoltok is – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét közepe óta csapadékosra fordult időjárásunk. Csütörtökön délnyugat felől érte el hazánkat az első mediterrán ciklon, melyet azóta több is követett. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak, 17-én helyenként felhőszakadás is kialakult villámárvizekkel. Összességében az elmúlt 10 nap során nagy területen esett 40-70 mm, de a Dunántúlon 100 mm fölötti összegek is előfordultak, több folyónkon árhullám vonul le. Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén: arrafelé helyenként még 20 mm sem jött össze. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati kétharmadán jelentősen, helyenként 60-90 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg Szolnok térségében és a Tisza felső folyásánál 20-25 mm-rel elmarad attól. A 90 napos csapadékösszegben is hasonló a területi eloszlás, az Alföld déli és keleti részén van hiány, másfelé többlet a jellemző. A felszín közeli talajréteg országszerte vizes, sáros, többfelé újra megjelent a belvíz. A nedvességből bőven jut a középső és mélyebb talajrétegekbe is.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-23 fokot mérhettünk.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza kezd kalászosodni, az árpa pedig már kalászos. A repce táblák még sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény. A virágzásra, majd a szemfejlődésre is országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor a sűrű állományokban a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak.

A kukorica és a napraforgó zöme már kikelt. Május első dekádjában az Alföldön csapadékhiány gátolta az optimális fejlődést, tehát a napokban lehullott csapadék errefelé aranyat ért, az átmeneti belvizes vízborítás az érkező melegben többnyire rövid idő alatt megszűnik majd az erős párolgás hatására. A meleg pedig a növények fejlődését is fölgyorsítja majd, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik.


The Conversation

Ne hagyd ki!