Jó hírek érkeztek a hazai mákföldekről
Fotó: Shutterstock

Nem sokat kell várni a jó minőségű, kedvező árú mákra

Néhány héten belül kezdődik a mák betakarítása Magyarországon. Mostanra jól látható, milyen hazai termésre számíthatunk az idén. Minden jel arra mutat, igen kedvező áron érkezhet a magyar termék az üzletekbe.


Jó évre számítanak hazai máktermesztők

Az idei mákbetakarítási időszak július közepétől augusztus elejéig tarthat Magyarországon. Emiatt meleg és napsütéses időjárásban bíznak a következő hetekben a somogyi máktermesztők. Gyenis Roland, a Gyenis Agro Cégcsoport társügyvezetője tájékoztatása alapján összességében inkább kedvezett az idő a növénynek ebben a szezonban. Így jó máktermésre számítanak az idén: a termésátlag akár az egy tonnát is elérheti hektáronként – írja a Növényvédőszer.

A szakember elmondta, a termelői, étkezési mák kilója 2-3 ezer forint lehet a következő időszakban. Ők szeretnének minél több termelői piacon megjelenni a termékükkel, azonban a munkaerőhiány miatt erre szűkösek a lehetőségeik. Azonban online is lehet rendelni magyar mákot.

Nem megy rosszul a hazai ágazat

Egyébként jellemzően jövedelmezőbb étkezési mákot termeszteni, mint iparit. Ezért manapság inkább az előbbivel foglalkoznak a hazai termelők.

Az elmúlt évek lényeges ágazati változása, hogy egyre többen vetik a mákot ősszel, nem pedig tavasszal. Ennek az oka leginkább az, hogy az őszi fajtáknál jellemzően nagyobb a termésbiztonság és a terméshozam.

Mindezek a változások hozzájárultak ahhoz, hogy amíg néhány éve nagyjából 8 ezer hektáron termesztettek mákot Magyarországon, tavaly körülbelül 15 ezren.

A mák felvásárlási ára stabilnak nevezhető évek óta, mert nem mutat nagy ingadozásokat szemben a többi agrártermék árával. A népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a repce termesztése egyre nehezebb és sok termelő próbálkozik a repce helyett különböző alternatív növényekkel úgy, hogy közben a vetésforgót is képesek megtartani. A mák ugyan még nincs benne a vetésforgóban és nem lesz képes kiváltani a repcét, mert csak kis szeletet hasít ki a mezőgazdaságból. (…) A hazai termesztők elsősorban exportra termelnek. Az elmúlt időszak nagy változásokat hozott, mert addig az orosz és az ukrán piac volt a két felvásárló ország, de a jelenlegi helyzetből kiindulva Nyugat-Európa lett a mák célpontja

- idéztük Szalka János, a Sotiva Kft ügyvezető igazgatója tavaly.

Külföldi konkurenciával birkózik a hazai máktermesztés

Az ipari mák termőterülete azután kezdett csökkenni Magyarországon, miután megszűnt a növény gyógyszerészeti célú feldolgozása, így a stabil felvevőpiaca is. Akkor sokan hagytak fel a mák termesztésével. Azonban az étkezési mák kereslete manapság igen kedvező. Igaz, a magyar termelőknek versenybe kell szállniuk a szlovák és a török importmák jellemzően nyomott árával. A máktermesztés munka- és költségigényes, ami meglátszik az árszintjén is.

A manapság Magyarországon termelt mák ízintenzitásban és olajtartalomban elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Ennek az az oka, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is.

Emiatt az EU bejelentéskötelessé tette a máktermesztést, valamint az államszövetség területén kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.

Így nem meglepő, hogy igen szigorúak a máktermesztésre vonatkozó szabályok. Például azt is be kell jelenteni, hogy mely táblákon termesztik a gazdák a növényt. A szakhatóság munkatársai pedig évente többször ellenőrzik a termelést.

Ne hagyd ki!