A mandulának magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalma van, így egyebek között támogatja a szív egészségét, és csökkenti a vérnyomást is, ráadásul akár sós, akár édes ételeket is fel tud dobni az ízével.
A mandulát ehetjük önmagában, de fogyaszthatjuk a belőle készült mandulatejet, -olajat, -vajat, -lisztet, -pasztát vagy marcipánt is. A mandula tápanyagban gazdag, bővelkedik rostban, fehérjében, zsírban, E-vitaminban, van benne mangán, magnézium, réz, B2-vitamin és foszfor - írja az Agroinform.
A vérnyomásra is jó hatással van
A mandula kevés szénhidrátot tartalmaz, de sok benne az egészséges zsír, a fehérje és a rost, ezáltal tökéletes választás a cukorbetegek számára. A magnézium jótékony hatással van a vérnyomás egészséges szinten tartására is. A mandula fogyasztása tehát csökkenti a magas vérnyomást, ami szívinfarktushoz, a stroke-hoz vagy veseelégtelenséghez vezethetne.
A benne lévő cink védi az agyunkat is. Segíti a memóriát és a figyelmet. A székrekedésre is gyógyír, magas rosttartalma miatt.
Spanyolország a mandula európai hazája
A világ legnagyobb mandulatermelője az Egyesült Államok, amely a globális termelés 78 százalékát adja - írtuk korábban. Nagyjából nagyjából 881 ezer hektáron termesztik Európában, a termőfelületek 81 százaléka Spanyolországban található, egy további jelentős része pedig Portugáliában. Magyarországon is terem mandula, de a hazai össztermés csupán néhány száz tonna évente.
A mandula jelentős koncentrációja az Ibériai-félszigeten elsősorban a kiterjedt, öntözött ültetvényeknek köszönhető. Ezeken a gyümölcshozam az öntözés nélküli termőföldekhez képest akár hétszeres is lehet. Ráadásul Spanyolországban nagy mennyiségben telepítenek új ültetvényeket is, állami támogatás segítségével.