Óriási halom vetőmag.
Forrás: Shutterstock

Mezőgazdasági gigaberuházás indulhat Érd közelében

Kazahokat tanít hatékonyan gazdálkodni egy magyar cég, miközben idehaza egy több mint 20 milliárd forintos mezőgazdasági üzem létrehozását tervezi. 60 éve nem látott gigaberuházás jöhet a vetőmagszektorban.


Óriási beruházás

Idehaza 60 éve nem látott gigaberuházásba kezdhet a Marton Genetics a martonvásári ipari parkban: Közép-Európa egyik legnagyobb kapacitású vetőmagüzemét építheti fel a cégcsoport. A zöldmezős beruházás tervezett költsége a becslések szerint 60 és 63 millió euró közé eshet (22-23 milliárd forint). Az építkezés 2024-ben fejeződhet és körülbelül 70 új munkahelyet hozhat létre, de később, a felfutási időszakot követően ez a szám akár 100-ra is felszökhet. Az új üzemben évi 600-700 ezer zsák vetőmag kihozatalával számolnak, ami a duplája a mostani kapacitásuknak – mondta a tervekről Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgatója az Agrárszektor.hu-nak.

Magyarország a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre: közel 100 ezer tonna vetőmagot exportálunk éves szinten. Az új beruházás az igazgató szerint új piacot nyithat meg a hazai vetőmag előtt, elősorban azzal, hogy fejlett technológia telepítésével magasabb szintre kerül a minőségbiztosításuk is.

Valóban óriási a verseny, ráadásul a mi magyar cégünknek jellemzően a hatalmas tőkekoncentrációval rendelkező multinacionális vállalatok között kell megállnia a helyét, elsősorban Magyarországon és a Kárpát-medencében. Nagyon erős kutatóháttérrel is rendelkezünk. Az ELKH Agrártudományi Kutatóintézetének zászlós hajója Martonvásár, valamint a Talajtani Intézet és a Növényvédelmi Intézet is mögöttünk áll. Mindez azt is jelenti, hogy szaktanácsadás, és a friss információk tudás transzfere közvetlen kapcsolatban is velünk van, amit nem minden versenytársunk mondhat el magáról

– nyilatkozott Sándorfy András.

Haladnak a tervekkel

A beruházás megtervezése már tavaly elkezdődött, valamint megszerezték azt a 15 hektáros területet is, amelyen az üzem áll majd. Megtörtént az épület tájolása és kiválasztották az építkezéshez szükséges fővállalkozót és a kivitelezőt is. A jelek szerint hosszú távra terveznek a létesítménnyel, hiszen az igazgató szerint az egyik fő szempontjuk, hogy olyan eszközöket telepítsenek az üzembe, „amelyek még a 22. században is megállják a helyüket".

Itt már nem egy klasszikus üzemről beszélünk majd, hiszen a digitalizáció, a robotizáció és az automatizáció nagyon komolyan jelen lesznek benne, így ide mérnökökre, valamint technikusokra lesz szükségünk

– mondta Sándorfy András.

Alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz

Az igazgató arról is beszélt, hogy már évtizeddel ezelőtt előre jelezték az időjárás napjainkban jelentkező változásait: az egyre nagyobb aszályt, a csapadék hektikus eloszlását és változó mennyiségét, valamint azt, hogy délről tolódik északra a melegedés és a szárazság. Az időjárási változások miatt is, Lengyelországban ma már 1,5 millió hektáron termelnek kukoricát, miközben Magyarországon 1,040 millió hektárra csökkent a termőterület.

Nekünk a kutatóintézeti háttérrel lehetőségünk van arra, hogy a magyar termelőknek olyan alternatívát biztosítsunk a speciális kukorica hibridjeinkkel, a strapabíró, bőtermő kalászos fajtáinkkal, amelyek használatával nem csökkenhet a gazdasági eredményük. Mindez azt is jelenti, hogy ezzel új, északi és keleti piacok nyílhatnak meg a hazai nemesítésű vetőmagok előtt

– tájékoztatta az Agrárszektor.hu-t Sándorfy.

A cégvezető a keleti piacok kapcsán beszélt egy Kazahsztánban indult programjukról is: ebben a projektben ott élőket igyekznek megtanítani hatékonyan gazdálkodni. Sándorfy András szerint a nagyobbrészt Ázsiához tartozó országban miden adott a mezőgazdasági termeléshez, hiszen vannak jó minőségű földterületik és vizük. A cég abban segít, hogy megtanítja a kazahokat arra, hogy melyik kukorica hibrideket és gabonafajtákat érdemes- és azokat hogyan kell a térségükben termeszteni.

Ne hagyd ki!