Virágzó repce
Fotó: TimacAgro

Talajszerkezet és vízháztartás javítás talajkondícionáló termékekkel

A mezőgazdasági termelés és élelmiszerellátás szempontjából a folyamatosan változó éghajlati viszonyok legnagyobb kockázattal bíró tényezője a vízhiány. Az éghajlatváltozási modellek egyre gyakrabban jelentkező hőhullámokat, hosszabb aszályos időszakokat és hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékot jósolnak. Az egyenletlen eloszlású csapadék, az intenzívebb párologtatás következménye, hogy kevesebb a rendelkezésre álló víz mennyisége a talajban, ezáltal romlik a termésbiztonság és csökken az elérhető hozam mértéke is.


Az éghajlatváltozás negatív hatásai mérsékelhetők a talaj egészségi állapotának, szerkezetének, vízháztartásának javításával!

A vízmegtartó képesség javulása fokozza a talaj ellenálló képességét a változó környezeti hatásokkal szemben és segíti az agroökoszisztéma alkalmazkodását a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben. A rossz vízháztartású talajok esetében nem csak a csapadék vagy öntözővíz elvesztésével kell számolni, hanem a tápanyagok is kimosódnak a gyökérzónából, ami a környezeti terhelés mellett nagy gazdasági kárt is jelent.

A kalcium szerepe a talajszerkezet kialakításában

A talajrészecskék ásványi anyagokból, szerves anyagokból és mikroorganizmusokból épülnek fel. A talajrészecskék mérete, alakja és elrendeződése határozza meg a talaj szerkezetét. Az egyes talajrészecskék közötti kapcsolatot elsősorban ionos kötések, valamint gyökér- és mikrobiológiai sejtváladékok teremtik meg. Az így kialakult talajrészecskék halmaza határozza meg a pórustérfogat nagyságát és mennyiségét, azaz közvetlenül hatással vannak a talaj vízgazdálkodására, a növények gyökérfejlődésére és növekedésére.

A talajrészecskék közötti kötés kialakításában a kalcium utánpótlásnak nagy jelentősége van. Ca²⁺ ionok szükségesek az agyag-humusz komplex létrejöttéhez, ami a jó vízháztartású talajok elsődleges jellemzője. Kalcium kijuttatásra még az olyan talajok esetében is szükség van, melyek kalcium tartalma magas, mivel annak nagy része a talajban oldhatatlan kalcium-karbonát (CaCO₃) formában van jelen. A talaj szerkezetének fenntartásához a frissen kijuttatott CaCO₃ kémiai lebomlásából származó Ca²⁺ ionok szükségesek.

A kalcium összetett funkciót tölt be a növények fejlődése során. Biztosítja a sejtfal és a sejtmembrán stabilitását, az anyagcsere folyamatokban másodlagos hírvivőként nélkülözhetetlen a gyökérzet fejlődésében, a pollentömlő növekedésében, a megtermékenyülés folyamatában és a környezeti stresszfaktorokra adott válaszreakció kialakításában.

PHYSIOMAX és PHYSIO MESCAL G18

A TIMAC AGRO által gyártott és forgalmazott talajkondicionáló termékek közös jellemzője, hogy magas kalciumtartalmukat egy, a kőzetképződés szempontjából fiatalnak tekinthető, tengeri üledékes mészforrás, a MESCAL biztosítja. Ez a speciális alapanyag a talajaggregátumok kötéséhez szükséges, gyorsan oldódó kalciumot visz a talajba, így biztosítja a talajszerkezet és a vízháztartás javítását, illetve a talaj kémhatásának emelését, ezt látjuk az álábbi grafikonon.

Forrás: TimacAgro

A víz és a vízben oldott tápanyagok felvétele természetesen nagy mértékben függ a gyökérrendszer fejlettségétől, talajban való elhelyezkedésétől is. Annak érdekében, hogy biztosítsuk az erőteljes gyökérzet kialakulását, talajkondicionáló termékeink is tartalmazzák a PHYSIO+ (PRO) biostimulátor komplexet, melynek amino-purin tartalma fokozza a növények kalciumfelvételét, ezáltal a gyökérzet növekedése és a gyökérszőrök képződése intenzívebb lesz, a növény több vizet és tápanyagot tud felvenni.

A talajkondíció és vízháztartás javítása mellet a növények foszforral történő táplálása is kiemelt jelentőségű, a hármas hatás eléréséhez foszfortartalmú talajkondicionáló termékünket, a PHYSIO MESCAL G18 terméket ajánljuk. Összetételének és hatásának köszönhetően szignifikáns eredményeket tapasztalhatunk a fiatal növények gyökér és hajtásfejlődésében, ami hozzájárul az elvárt terméseredmények eléréséhez, miközben javítjuk talajunk álltalános kondícióját is, ezt látjuk az álábbi grafikonon.

Forrás: TimacAgro

Az elmúlt évek gazdasági kihívásainak hatására háttérbe szorult a talajkondicionáló termékek használata. Bár helyes agrotechnikai gyakorlattal csökkenthetők a környezeti károk, a talajszerkezet javítását, ezáltal a talaj jobb vízgazdálkodását csak megfelelő mennyiségű, jó minőségű kalcium utánpótlással lehet elérni. Gondolja végig a lehetőségeket és keresse TIMAC AGRO szaktanácsadóját bizalommal!

The Conversation

Ne hagyd ki!