Megoldást nyújtunk az Agrár-ökológiai programnak való megfeleléshez!
Fotó: Timac AGRO

Megoldást nyújtunk az Agrár-ökológiai programnak való megfeleléshez!

A készülő Agrár-ökológiai Program új kihívásokat, és egyben új lehetőségeket kínál a gazdálkodók számára. Íme a részletek és a segítség a megfeleléshez. (x)

Annak a gazdálkodónak, aki az AÖP-ben való részvétel mellett dönt, minden egyes művelési ág tekintetében el kell érnie a 2 pontot. Szántó művelési ág esetén +1 pontot jelent, ha retard hatású karbamid műtrágyát használ a gazdálkodó, amit azonnal bedolgoz a talajba, vagy a folyékony karbamid műtrágyát a felszívódást, hasznosulást segítő inhibitor anyaggal keveri. Ezen beavatkozásokkal egyértelműen az ammónia-emisszió csökkentése a cél. További +1 pontot jelent, ha a szántóterületek legalább 50%-án talajkondicionáló vagy növénykondicionáló készítmény felhasználása történik.

A Timac AGRO Hungária Kft. tápanyagutánpótlási, talaj-, és növénykondicionáló megoldásai évek óta hozzájárulnak a környezettudatos növénytermesztési gyakorlathoz, így a rendelet életbe lépését követően minden felhasználó számára biztosítják a magasabb támogatás eléréséhez szükséges +2 pontot.

Partnereink előtt régóta ismertek ezek a megoldási lehetőségek, de vegyük sorba, hogy közös erővel miként is járulhatunk hozzá a fenntartható, környezettudatos és hatékony növénytermesztési gyakorlathoz.

A megfelelő talajkondíció kialakítása az első lépés a sikerhez.

Talajaink állapota alapvető fontossággal bír a szántóföldi növénytermesztés sikerességében, a modern mezőgazdasági termelés pedig e tekintetben is egyre nagyobb kihívásokat és elvárásokat támaszt. A növénytermesztési gyakorlat során számos olyan problémával találkozhatunk, melyek közvetve vagy közvetlenül a talajhoz kapcsolódnak: a teljesség igénye nélkül ilyen például a talajsavanyodás, a tömörödés, romló szerkezet vagy a tápanyagok lekötődése.

A felmerülő problémák leggyakrabban a talaj kalcium tartalmának csökkenésével, kimerülésével állnak összefüggésben. A megfelelő kalcium ellátottság alapesetben a talaj kémhatását a termesztett növények számára ideális semleges tartományban tartja, biztosítva ezzel a talaj optimális tápanyag szolgáltató képességét és javítva a talaj szerkezeti elemeinek stabilitását. A pH jelentős mértékben befolyásolja a növény számára felvehető tápelemek hozzáférhetőségét, ezzel alapvetően meghatározva a termelés eredményességét is. 5,5-ös pH-n például a nitrogén 73%-a, a foszfor 53%-a érhető csak el a növény számára.

Magas CaCO₃ és MgO tartalmú termékünk a PHYSIOMAX nemcsak a növények számára szükséges tápanyagokat biztosítja, hanem bizonyítottan részt vesz a talaj kémhatásának emelésében és fenntartásában is. Ugyan ezt a hatást lehet elérni PHYSIO MESCAL G18 termékünk használatával, mely a Ca és Mg tartalom mellett foszfor utánpótlást is biztosít a növények kezdeti fejlődéséhez. A termékekben lévő PHYSIO+ biostimulátor komplexnek köszönhetően pedig nem csupán a kijuttatott, hanem a talajban lévő tartaléktápanyagok felvétele, beépülése és az anyagcsere folyamatok zavartalan működése is biztosított lesz.

Talajkondícionáló termékeink rendelkeznek BIO minősítéssel, így ökológiai gazdálkodás során is felhasználhatók. Innovatív fejtrágyáink biztosítják a kijuttatott N-hatóanyag védelmét és tökéletes hasznosulását!

Azon műtrágyák kijuttatásával, amelyek a nitrogént NO₃ és vagy NH₄+ formában tartalmazzák a növényeket közvetlenül felvehető nitrogénhez juttatjuk. A NO₃ ion anion lévén nem kötődik meg a talajkolloidok felületén, ezért mozgékony állapotban többnyire a talajoldatban marad. Ez gyors és könnyű felvehetősége mellett megteremti a kimosódás lehetőségét is, ami egyfelől tápanyagveszteség, de ami még fontosabb környezeti problémákat is felvet. A nitrát kimosódás veszélye nem csak az NO₃ tartalmú műtrágyák alkalmazásakor áll fenn, ugyanis a talajban lejátszódó nitrifikáció során más nitrogén formákból is képződik nitrát. A nitráttal szemben az ammónium ion nem mozog a talajban. A talaj kolloidjainak felületén kicserélhető kationként megkötődik. Az ammónium tartalmú műtrágyák tehát tartós hatású műtrágyáknak tekinthetők, de különösen oxidatív körülmények között az ammónium is nitrifikálódhat. Lassú és egyben tartós hatású nitrogén tartalmú műtrágyák azok, amelyek a nitrogént nem közvetlenül felvehető formában tartalmazzák, ilyen forma például a karbamid. A karbamidként kijuttatott nitrogénnek a talajmikroorganizmusok segítségével először ammóniává kell alakulni, majd csak ez után tudják azt a növények felvenni.

A Timac AGRO a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a tökéletes nitrogén formula kifejlesztésére, a hatóanyag védelmére és annak hatékonyságára. A SULFAMMO N-PROCESS növénykondicionáló termékcsaládunk kiváló példa erre, hiszen a benne található biostimulátor komplex egyedülállóan egy speciális védőhálóval őrzi meg a benne található ammónium és karbamid hatóanyagot. A védőhálóból az ammónium forma méretéből adódóan könnyebben/gyorsabban ki tud szabadulni, a karbamidnak azonban előbb át kell alakulnia ahhoz, hogy kiférjen a hálón. A karbamid hidrolízise a védőburok miatt lassabban megy végbe, így a nitrogén feltáródása is hosszabban tart, ezáltal folyamatos ellátást tudunk biztosítani a növények számára. A biostimulátor komplex indol származékai fokozzák a növény nitrit- és nitrát-reduktáz enzimeinek szintézisét, melynek köszönhetően gyorsabb lesz a hatóanyag beépülése majd fehérjékké, enzimekké alakulása. A kijuttatott és a talajban megtalálható tápelemek hasznosulását tovább erősíti a termékben található kén és magnézium, melyek amellett, hogy a fehérjeszintézishez nélkülözhetetlenek (kén) a klorofill alkotójaként (magnézium) biztosítják a folyamatos anyagcserét.

A SULFAMMO N-PROCESS melegen granulált, komplex szilárd fejtrágyák összességében hatékonyabb nitrogén-utánpótlást tesznek lehetővé a hagyományos műtrágyákkal szemben. Használatukkal nem csak a hozamot tudjuk növelni, de a kimosódási kockázat csökkentése miatt a környezeti terhelésük is alacsonyabb.

Hatékony és környezettudatos fejtrágyázás – folyékony karbamid inhibitorral!

A folyékony nitrogénutánpótlás számos előnyt hordoz magában a felhasználók számára. Azonban nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy bár az oldatban lévő karbamidot a növények csak egy átalakulási folyamat után képesek felvenni, ez a folyamat a talajba kerülést követően az ureáz enzimek és a talaj nedvességtartalmának hatására azonnal megindul, ami – mivel a növények nem képesek ilyen gyorsan felenni a nitrogént – rengeteg veszteséget fog eredményezni.

Az ureáz olyan sejten kívüli enzim, melyet a talajban élő mikrobák termelnek. Az ureáz aktív központja megköti a karbamidot és ammóniává, valamint szén-dioxiddá hidrolizálja. Az így keletkezett ammónia és szén-dioxid gyorsan leválik az ureáz enzimről, így az újabb karbamid molekula hidrolízisét tudja elvégezni. A talajban jelenlévő ureáz-enzimek fajtája és mennyisége függ a talaj típusától, agronómiai állapotától, így ezek gátlására nem jelent megoldást az egyszerű inhibitorok használata.

A RHIZOVIT biostimulátor komplex tápanyagfelvételt és fehérjeszintézist segítő komplexeket tartalmaz, felhasználásával a kijuttatott karbamid jobban hasznosul, a növények több nitrogénhez jutnak, ami várhatóan nagyobb terméseredményt eredményez.

A RHIZOVIT-komplex HTB hatóanyaga a poliamin szintézis fokozásán keresztül gyorsítja a gyökérzet tápanyagfelvevő képességét, a tápanyagok szállítását és beépülését. A megnövekedett tápanyagforgalomnak köszönhetően intenzívebb lesz a fejlődés, javul a növény fiziológiai állapota. A poliaminok gátolják a sejtek öregedéséért felelős, stressz hatására létrejövő etilén szintézisét, valamint stabilizálják a membránokat és növelik a DNS és RNS, illetve az energiaszállításért felelős enzimek termelődését. A biostimulátor komplexben lévő polikarboxil-metilészter a talaj baktériumaira van serkentő hatással, javítva ezzel a tartalék tápanyagok feltáródását, melynek hatására a növények több tápanyaghoz tudnak hozzájutni.

RHIZOVIT használata nem csak gazdasági előnyöket rejt magában a nitrogénhasznosulás fokozása, ezáltal a magasabb terméseredmények elérése révén, hanem lehetőséget nyújt egy környezetkímélő, folyékony karbamid technológia alkalmazására is.

Növénykondicionálásban nem ismerünk határokat!

A környezeti stresszhatások jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban. Megváltoztatják a sejtek redox-állapotát, megzavarják az anyagcsere folyamatokat, aminek következtében csökken a növények növekedése, fejlődése, és kisebb lesz a termésátlag.

A Timac AGRO által kifejlesztett FERTIACTYL növénykondícionáló termékcsalád hatóanyagai gyorsítják a fiatal növényállomány megerősödését és javítják homogenitását. Humin és fulvósav tartalma megvédi a tápelemeket a kimosódástól, javítja a talaj tápelemszolgáltató képességét. Zeatin segíti a sejtosztódás és az anyagcsere-folyamatokat, ami nagyobb tápanyagfelvételt eredményez. Glicin-betain hatóanyaga növeli a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni toleranciát. Ennek köszönhetően folyamatos a fejlődés és csökken a talaj heterogén hatása.

A FERTILEADER, mikroelemekkel kiegészített, biostimulátor tartalmú növénykondicionáló termékcsaládunk használatával azoknak a fejlődési szakaszoknak a produktivitása javítható, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a hozam alakulásában. Ilyen időszak például a kalászosok bokrosodása, a repce oldalhajtás képzése, a kalász, illetve csődifferenciálódás periódusa, valamint minden kultúránál a termékenyülés.

Sok év gyakorlati tapasztalata bizonyítja, hogy növénykondicionáló termékeink alkalmasak az abiotikus stressz által okozott termésveszteség csökkentésére.

Kedves Gazdálkodók, Tisztelt Partnereink!

Sokan már tapasztalták, és meggyőződtek termékeink használatának előnyeiről, melyek most az Agrár-ökológiai Programba való beillesztés esetén már nem csak terméseredményben, hanem a magasabb támogatási összeg elérésében is segíthetik Önöket.

Ne hagyd ki!