Megérkezett a friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

Itt lehet a vége: enyhülhet a kemény hideg

A tél eddigi leghidegebb időszakán lehetünk túl. Szombattól enyhülhet az idő. Néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Túl lehetünk a tél eddigi leghidegebb időszakán

A folytatásban enyhül a hideg, de számottevő csapadék továbbra sem valószínű. Pénteken és szombaton éjszakánként még -5 és -10 fok közötti fagyok lesznek a jellemzők, de nappal már egyre nagyobb területen melegszik +5 fok fölé a levegő. Szombaton északnyugat felől meleg- majd hidegfront vonul át fölöttünk, ezekből azonban csak kis mennyiségű, 2 mm-nél kevesebb csapadékra számíthatunk főként az esti órákban, jellemzően eső, havas eső formájában. Vasárnaptól enyhülnek az éjszakák is, többnyire 0 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet, napközben pedig 4-9 fok közötti értékek lesznek jellemzők. A jövő hét első felében éjszakánként párássá, néhol ködössé válik a levegő, ami napközben a legtöbb helyen megszűnik, és változóan felhős, többnyire napos időben lesz részünk csapadék nélkül, így a következő egy hétben a belvízfoltok további csökkenése várható – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló egy hétben az idén először fordult igazán téliesre időjárásunk. Pénteken sokfelé havazott az országban, bár szombat reggelre csak az ország északkeleti harmadán maradt összefüggő hóréteg. Gyenge csapadék csütörtökön és szombaton is többfelé előfordult, vasárnaptól azonban száraz, többnyire napos idő vált jellemzővé. Így a múlt hét második felének csapadékösszege a Dunántúl északi felén 10 és 20 mm között, a Tiszántúlon pedig jellemzően 5 és 10 mm között alakult, míg délnyugaton és a középső országrész délnyugat-északkeleti sávjában 5 mm-nél kevesebb hullott. Az elmúlt tíz nap csapadékmennyisége a Dunántúl északi részének kivételével jellemzően a sokéves átlag alatt alakult, a leginkább belvizes Tisza-környéki területeken is kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, így az elmúlt időszakban csökkent a belvízzel elárasztott területek nagysága.

A talajok felszín közeli része a gyakran szeles, szombaton kimondottan viharos időben a kevésbé csapadékos déli, délnyugati és északkeleti tájakon száradt sokat, a fél és egy méter közötti talajréteg azonban a Sopron és Szeged környéki területek kivételével országszerte telített állapotban van.

A hőmérséklet múlt szombatig még 2-4 fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett, a héten éjszakánként már -7 és -10 fok közé hűlt a levegő, és napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. A napi átlaghőmérsékletek az idei télen először maradtak több napon át országszerte fagypont alatt.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái nem voltak olyan hidegek, ami kifagyással veszélyeztette volna a vetéseket.

A januári tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat. A túl enyhe idő a tél közepén különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. Február első felének hidegebb időjárása visszafogja az idő előtti fejlődést, de még nem hat károsan.

A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben kétszerese annak.


Ne hagyd ki!