A rendőrség megtiltotta a traktoros tiltakozóknak, hogy ünnepi helyszíneken demonstráljanak Budapesten
Fotó: Shutterstock

Üzent az ünnepi traktoros tüntetés szervezőinek a rendőrség

A rendőrség ismét megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el egyebek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat.


A rendőrség a honlapján tette közzé: "a véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem" című közleményét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: a korábbi szervező újra bejelentette augusztus 20-ától 31-ig tervezett fővárosi gyűlését. A BRFK viszont ismét "előíró-korlátozó" határozatot hozott, amelynek értelmében továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni vagy traktorokkal a rakpartokat elfoglalni.

A résztvevők a Dózsa György út két külső forgalmi sávján gyakorolhatják gyülekezési jogukat, illetve a közlekedési szabályok betartásával vonulhatnak a helyszínekre.

A gyűlés szervezőjének nyilatkozataival szemben továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni, traktorokkal rakpartokat, hidakat elfoglalni - nyomatékosította a rendőrség.


Felhívták a figyelmet, hogy a a rendőrség a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fog lépni. A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan.


A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását

- fogalmazott a BRFK.

A tervek szerint augusztus 20-án az összes budapesti bekötőutat lassítanák, majd az alsó rakpart pesti oldalán demonstrálnának a gazdák este 18 órától – mondta az ATV csütörtöki, Egyenes beszéd című műsorában Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, a gazdatüntetés szervezője. „A vidék iszonyatosan nagy bajban van, és nem azért, mert az aszály sújtja, hanem mert a mezőgazdasági ágazat gyakorlatilag a feje tetejére lett állítva. Itt néhány agrárbárót szolgál ki a mostani kormányzat. Kisemmizik gyakorlatilag a vidéki embereket” – mondta aSzabó Bálint, hozzátéve, hogy 1800 traktorral az összes autópályán, gyorsforgalmi úton és főúton, továbbá 14 bekötőúton kívánják 16 órára elérni Budapest határát.16 órától pedig rendőri felvezetéssel kívánnak lemenni az alsó rakpart pesti oldalára 18 órára. A BRFK közleménye alapján az nem fog menni.


The Conversation

Ne hagyd ki!