Kijev az oroszok nélkül is nyitva hagyná a gabonafolyosót
Fotó: Shutterstock

Kijev az oroszok nélkül is nyitva hagyná a gabonafolyosót

Ukrajna Törökországhoz és az ENSZ-hez fordult azzal a javaslattal, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás keretében Oroszország nélkül működtessék tovább a "gabonafolyosót", miután Moszkva hétfőn kilépett az egyezségből.


Volodimir Zelenszkij a lakossághoz intézett üzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kötött megállapodást Oroszországgal, a gabonaexportról szóló dokumentumot Törökországgal és az ENSZ-szel írta alá.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás Oroszország nélkül is működhet, és működnie kell a jövőben is. Már csak gondos végrehajtására, a világtól pedig a terrorista államra (Oroszországra) nehezedő döntő nyomásra van szükség

- fogalmazott üzenetében az ukrán elnök.

A politikus közölte, hivatalos levelet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és António Guterres ENSZ-főtitkárnak azzal a javaslattal, hogy háromoldalú formában folytassák a gabonamegállapodás vagy egy annak megfelelő új egyezség alapján a szállításokat. "Ukrajna, az ENSZ és Törökország közösen tudja biztosítani az élelmezési folyosó működését és a hajók ellenőrzését. Ez pedig mindenkinek szükséges a világon" - összegezte az elnök. Zelenszkij kedden haditanácsot hívott össze, amelyen szintén megvitatták a kikötőbiztonság és a gabonaexport kérdéseit. Amint azt megírtuk, Moszkva közölte, hogy semmisnek tekinti, nem hosszabítja meg az egyezményt, amyl hétfő éjjel lejárt.


Ne hagyd ki!