Megérkezett a friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

Igen változékony időjárás elé nézhetünk

Bár szép tavaszi napok az elmúlt egy hét során is előfordultak, és ezen a héten még várhatók is, a télnek ilyenkor még bőven van ereje. A hét végén ugyanis újabb lehűlés várható, a jövő héten pedig az eső mellett hó is hullhat. A vegetáció egy része már fejlődésnek indult, a hideg a jövő héten a fejlődést visszafogja.


Változékony időjárás

A folytatásban változékony, kora tavaszi időre számíthatunk. Kezdetben még enyhe idő várható, majd vasárnaptól már hidegebb, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek fölénk. A mai napon délen, délnyugaton várható csapadék, majd a hétvége jobbára száraznak ígérkezik. Hétfőtől több csapadékhullám is várható, eső – hó vegyesen eshet.

A jövő hét közepéig összesen 5-10 mm csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton még 9 és 14 fok között várható, majd vasárnaptól lehűlés kezdődik és a jövő héten a minimumok 0, a maximumok pedig 5 fok körül alakulnak majd – írja a met.hu.

Így alakult az elmúlt napok időjárása

Az előző hét közepétől számított egy hetes időszak eleje és vége enyhe, középső része hűvös időt hozott térségünkbe. Az átvonuló időjárási frontok sokfelé hoztak csapadékot, többnyire kisebb esőt, a déli országrészben azonban számottevő mennyiség esett. Délnyugaton kis területen a 30 mm-t is meghaladta a lehullott mennyiség, és vasárnap, hétfő és kedd reggelre a déli országrészben vékony hóréteg is kialakult. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként az 5 mm-t sem érte el, így országszerte a sokéves átlag alatt alakult, viszont a 90 napos összeg ezzel együtt is az átlag fölött jár. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje. A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők hatására. Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén az elmúlt napokban komoly csapadék hullott, ezeken a folyókon árhullám vonul le. Így bár a korábban belvízzel érintett, elsősorban alföldi táblák területi kiterjedése jelentősen csökkent, de a Körös, Maros és a Tisza alsó folyása menti térségben ismét emelkedett a belvizes területek nagysága. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jelenleg 5 fok körül alakul.

A hőmérséklet csúcsértéke múlt pénteken az ország nagy részén 15 Celsius fok körül alakult, majd a hét végén erős lehűlés érkezett. A maximumok 5 fok köré estek vissza, és a felhőzet csökkenése után a hét első felében szinte országszerte megjelentek az éjszakai fagyok. Szerdától azonban enyhülés kezdődött, ismét egyre többfelé emelkedett napközben 10 fok fölé a levegő hőmérséklete.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció. A som virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is meg vannak pattanva Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása, az éjszakai gyenge fagyok, délen a kevés hó visszafogta a növények túl korai fejlődését.

A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több, mint kétszerese annak.


The Conversation

Ne hagyd ki!