A világátlagnál jellemzően alacsonyabb az egy főre jutó átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztás a magasabb jövedelmű országokban. De mutatjuk, hol tart a magyar fogyasztás európai és globális összehasonlításban.
Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint amennyi ajánlott lenne
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása nagyjából fél kiló zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása naponta. A magyar érték ettől a szinttől kissé elmarad. De mutatjuk, az egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztást néhány európai országban az elérhető legfrissebb, 2020-as adatok alapján:
- Albánia – 529 kg
- Horvátország – 427 kg
- Törökország – 388 kg
- Görögország – 298 kg
- Románia – 256 kg
- Ukrajna – 226 kg
- Olaszország – 226 kg
- Szerbia – 226 kg
- Magyarország – 154 kg
- Lettország – 153 kg
- Norvégia – 152 kg
- Csehország – 145 kg
- Ciprus – 141 kg
- Szlovákia – 129 kg
A G7 megjegyzi, a magas jövedelmű országokban jellemzően a világátlag (216 kg) alatt van az egy főre jutó éves gyümölcs- és zöldségfogyasztás.
Hozzáteszik, Albániát csak Guayana előzi meg a világban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. Utánuk Kína és Dominika következnek. A lista végén pedig Afrika legszegényebb országai állnak, ahol évi 20 kiló sem fogy ezen termékekből egy főre vetítve.
Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak
A gyümölcsök és a zöldségek a magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthetnek.
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói. Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.