Számos egészségügyi előnye lehet a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak
Fotó: Shutterstock

Albánia veri a világot gyümölcs- és zöldségfogyasztásban

A világátlagnál jellemzően alacsonyabb az egy főre jutó átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztás a magasabb jövedelmű országokban. De mutatjuk, hol tart a magyar fogyasztás európai és globális összehasonlításban.


Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint amennyi ajánlott lenne

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása nagyjából fél kiló zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása naponta. A magyar érték ettől a szinttől kissé elmarad. De mutatjuk, az egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztást néhány európai országban az elérhető legfrissebb, 2020-as adatok alapján:

  • Albánia – 529 kg
  • Horvátország – 427 kg
  • Törökország – 388 kg
  • Görögország – 298 kg
  • Románia – 256 kg
  • Ukrajna – 226 kg
  • Olaszország – 226 kg
  • Szerbia – 226 kg
  • Magyarország – 154 kg
  • Lettország – 153 kg
  • Norvégia – 152 kg
  • Csehország – 145 kg
  • Ciprus – 141 kg
  • Szlovákia – 129 kg

A G7 megjegyzi, a magas jövedelmű országokban jellemzően a világátlag (216 kg) alatt van az egy főre jutó éves gyümölcs- és zöldségfogyasztás.

Hozzáteszik, Albániát csak Guayana előzi meg a világban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. Utánuk Kína és Dominika következnek. A lista végén pedig Afrika legszegényebb országai állnak, ahol évi 20 kiló sem fogy ezen termékekből egy főre vetítve.

Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak

A gyümölcsök és a zöldségek a magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthetnek.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói. Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.

Az egyetem tudósai kimutatták, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban a kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban és régiókban fordulnak elő. Azok egyhetedéért az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenkettedéért pedig a nem megfelelő zöldségfogyasztás okolható.

Ne hagyd ki!