Még egy vulkán ereje sem győzte meg a Világbank döntéshozóit
volcano eruption during daytime
Fotó: Yosh Ginsu on Unsplash

A csúcsbankárok keresztbe tettek a nagy Bitcoin-tervnek

Salvador arra számított, hogy a Világban és az IMF segíteni fogja a Bitcoin országos szintű, hivatalos bevezetésében. Tévedett. A grandiózus terv elbukni látszik - írja a BBC.Múlt héten a latin-amerikai Salvador a világon elsőként hivatalos fizetőeszközként jegyezte be a Bitcoint. Az ötlettel az ország elnöke, Nayib Bukele állt elő, a törvényhozás pedig támogatta. Az elnök arra számít, hogy a Bitcoin segítségével a külföldön élő salvadoriak könnyeben küldhetnek pénzt az otthoniaknak, illetve egyszerűbb lesz a cégalapítás, az export és az import is. Az ország vezetősége a Világbankhoz fordult segítségért a terv megvalósításához, azonban süket fülekre talált. Olybá tűnik, Salvadornak nincs elég pénze a technológia kiépítésére.

Egy vulkánt is bevetettek

Az elmúlt hetekben, hónapokban rengetegen kritizálták – köztük Elon Musk is – a Bitcoint a környezetkárosító hatása miatt. A valuta életben tartásához szükséges blokklánc hálózat globális szén-dioxid kibocsátása már a 60 millió tonnát is meghaladta. Salvadornak erre is van megoldása. Az ország olyan hőszivattyúkat fejlesztett ki, amelyek a helyi vulkánok geotermikus energiáját alakítják át elektromos árammá. A megújuló energiával működő blokklánc hálózat károsanyag-kibocsátása így minimálisra csökkenthető. A Világbankot ez sem győzte meg.

Elkötelezettek vagyunk, hogy számos módon segítsünk Salvadornak, egyebek között a valutaforgalom transzparenciájában és a szabályozási folyamatokban is. Az ország kormánya valóban megkeresett minket a Bitcoin kapcsán, de a Világbank jelenleg nem tud támogatni egy ilyen ügyet a környezeti aggályok és az átláthatósági hiányosságok miatt.

-közölte a Világbank szóvivője a Reutersnek írt e-mailjében.

Alejandro Zelaya, Salvador pénzügyminisztere szerdán jelentette be, hogy az ország technikai segítséget kért a Világbanktól. A miniszter azt is elmondta, hogy sikeres tárgyalásokat folytatott az IMF-el, és a szervezetnek semmi kifogása nincs a Bitcoin bevezetésével kapcsolatban.

Ennek ellenére az IMF múlt héten arról beszélt, hogy makroökonómiailag, pénzügyileg és jogilag is aggályos Salvador terve.

Sok a kihívás

Az ország törvényhozásának döntése értelmében 90 napon belül az amerikai dollár mellett a Bitcoin is hivatalos fizetőeszköz lesz Salvadorban. Ha ez megvalósul, akkor minden helyi vállalat köteles lesz elfogadni a Bitcoint a termékeiért és szolgáltatásaiért cserébe. Persze csak akkor, ha addigra kiépül a szükséges technológiai háttér.

Az ország gazdaságának egyik alappillérét az átutalások és a külföldről hazaküldött pénzek alkotják. Több mint 2 millió salvadori él és dolgozik az országon kívül. A kivándorlók évente közel 4 milliárd dollárt küldenek a szülőföldjükön maradt rokonaiknak. Ezek a tranzakciók Salvador GDP-jének 20 százalékáért felelnek.

Ne hagyd ki!