Egyre többen fordulnak magánkölcsönökhöz manapság
Fotó: Shutterstock

Néhány dolog, amit a magánkölcsönökről tudni érdemes

Folyamatosan emelkedneka banki hitelkamatok, ami miatt egyre többen fordulnak a magánkölcsönökhöz a pénzintézetek helyett. Várhatóan gyarapodni fog azok száma a jövőben is, akik rokonoktól, ismerősöktől veszenek fel többmilliós hitelt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint.


Divatba jöttek a magánkölcsönök

Bizonytalan gazdasági környezetben jellemzően megemelkedik a magánkölcsönök száma. Idén nyáron is több közjegyzői iroda érezte, hogy gyarapodnak az ilyen jellegű hitelfelvételek. Tehát egyre többen vannak, akik ismerősökhöz, rokonokhoz fordulnak kölcsönért.

Amennyiben a kölcsönadó rendszeresen és többeknek kölcsönöz pénzt, akkor az üzletszerű tevékenységnek minősül, ami hatósági engedélyhez kötött. Ezért magánkölcsönről csupán akkor beszélhetünk, ha egyszeri kölcsönről van szó. Kamat is csak ebben az esetben rendelhető hozzá. Büntetendő azonban az aránytalanul magas kamatszint, hiszen uzsorának minősül.

Írásos szerződés kell, amihez jogász is ajánlott

Bárki kér kölcsön, érdemes írásban szerződést kötni, és nagyobb összeg esetén hasznos jogász - közjegyző vagy ügyvéd - előtt szerződni. Ha közjegyző készíti a dokumentumot, az közjegyzői okiratnak minősül, és ha határidőre nem fizet az adós, a hitelezőnek nem kell bírósághoz fordulnia, rögtön végrehajtást kezdeményezhet. Az ilyen kölcsönszerződés ugyanakkor az adóst is védi, mert nem követelhetnek tőle többet vagy korábban, mint amennyiben és ahogyan megállapodtak

– írja a MOKK közleménye.

A hitelező mellett az adóst is védi a közjegyzői közreműködés. Például akkor, ha a kölcsönadó a kölcsönt felvevő helyzetének kihasználásával aránytalan előnyt kötött ki. Ebben az esetben a kölcsönszerződés semmis. A közjegyző állapítja meg, hogy aránytalan-e a megállapodásban szereplő kamat. Ha az hátrányos helyzetbe hozza az adóst, akkor a jegyző megtagadja a közreműködést.

Visszamenőleg is készülhet nyilatkozat

Van egy másik lehetőség is arra, hogy a kölcsönadó később egyszerűen hozzájuthasson a pénzéhez. A kölcsönnyújtás feltételéül szabhatja, hogy az adós tegyen egyoldalú kötelezettség-vállaló nyilatkozatot közjegyző előtt, amelyben elismeri tartozását, és kötelezettséget vállal annak visszafizetésére. Ilyen nyilatkozat a kölcsönadás után is lehet tenni, valamint ugyanúgy végrehajtható, mint a kétoldalú szerződés.

Behúzták a magyarok a hitelfelvételi féket

Ahogyan arról írtunk, minden fontosabb lakossági hitelnél visszaesését mutatnak a Magyar Nemzeti Bank friss, júliusi adatai. A hetedik hónapban 91,8 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami mind a júniusi 128,2 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 132,6 milliárd forinttól jócskán elmarad. (Éves alapon bő 30 százalékos a visszaesés mértéke.) A fogyasztási hiteleknél hasonló a helyzet: a 2021 júliusában mért 114,4 milliárd forintnyi új szerződéshez képest az idei hetedik havi 92,2 milliárd csaknem 20 százalékos elmaradást jelent.

A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönök még viszonylag jól tartották magukat, hiszen az MNB által júliusra kimutatott, 46,7 milliárd forintnyi új szerződés egy kicsivel meg is haladta az egy évvel korábbi értéket, igaz, a júniusi, 52,3 milliárdos volumentől már jóval elmarad.

A gyermekvállalásra készülő pároknak szánt babaváró kölcsönnél jelentős a visszaesés: a júliusra kimutatott, 32,8 milliárd forintnyi új szerződés csaknem harmadával kevesebb az egy évvel korábbi értéknél, és új mélypont a konstrukció eddigi – hároméves – történetében.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is érződik az általános gazdasági bizonytalanság hatása: ezekből 6,6 milliárd forintnyit sikerült kihelyezni júliusban, ami éves alapon szintén erőteljes, 30 százalék körüli visszaesés.

Ne hagyd ki!