Több zöld beruházásba is kezdett a Mol a közelmúltban
Fotó: Shutterstock

Nagyban játszik a Mol, erre költ több mint 8 milliárdot

Tovább zöldülhet a Mol. Az olajipari óriás bejelentette Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogénüzemének megépítését, a gyár jelentősen csökkentheti a cég szén-dioxid kibocsátását.


Újabb számottevő beruházás a Mol-tól

Százhalombattán fog megépülni a Mol új üzeme, amely megújuló energiaforrásból származó áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént fog előállítani. Ezzel 25 ezer tonnával lesz képes csökkenteni az olajvállalat szén-dioxid-kibocsátását. A beruházás nagyjából 22 millió euróba, azaz körülbelül 8,3 milliárd forintba kerülhet. A fejlesztésben az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítója lesz a cég partnere. A létesítmény 2023-ban készülhet el – olvasható az olaj- és gázipari vállalat közleményében.

Az új üzemmel kiválthatják a Mol földgáz alapú gyártásának jelentős részét. Az eddig használt technológiájukról tudni kell, hogy az felel az olajipari cég szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért.

Így zöldít a cég

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre, sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 ezer tonna földgáz felhasználását takarítja meg – írja a közlemény.

A Mol újabb zöld beruházása illeszkedik a cég stratégiájába, mely alapján 2025-ig nagyjából egymilliárd dollárt fognak befektetni az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdálkodás kiépítésébe. A vállalat ezúton szeretné 30 százalékkal csökkenti a karbonlábnyomát 2030-ra, 2050-re pedig elérni a teljes karbonsemlegességet.

Nem ez az első zöld beruházás

Néhány napja írtunk róla, hogy a Mol vezető szerepet kíván betölteni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságban Kelet-Közép-Európában. Ezért a közelmúltban megvásárolták a tiszaújvárosi ReMat Zrt-t. Az új szerzeménnyel és a korábban a tulajdonukba került németországi Aurora Kunststoffe Gmbh-val évi 40 ezer tonnára emelkedhetett az óriáscég műanyag-újrahasznosító kapacitása.

A ReMar 25 ezer tonna műanyag újrahasznosítására képes, valamint nagyjából 200 embert foglalkoztat. A vállalatnak Tiszaújváros mellett Rakamazon is van üzeme, valamint logisztikai központtal rendelkeznek Pozsonyban.

A modern borsodi cég piacvezető a kommunális és ipari eredetű műanyaghulladékok újrahasznosításában hazánkban. A Mol a segítségükkel tervez egyedi igényeknek megfelelő műanyag és újrahasznosított megoldásokat kifejleszteni, igazodva a piac fenntarthatósági elvárásaihoz. Az Aurora és a ReMat kapacitásait összekapcsolva pedig kompaundokat és regranulátumokat gyártanának az autóipar és a csomagolóipar számára.

Ne hagyd ki!