Igaz, nem feltétlenül a mobilgyártók jófejsége miatt
Fotó: Shutterstock

Cserélhető aksik jönnek az új mobileszközökhöz

Új szabályozást fogadott el az Európai Parlament, mely előírja a mobileszközök (például tabletek, laptopok és okostelefonok) gyártóinak, tegyék könnyebben cserélhetővé a készülékeik akkumulátorait. Ez jó hír az eszközök tulajdonosainak, viszont igen nagy fejtörést okoz a gyártóiknak.


Könnyen cserélhetők lesznek a mobileszközök akkumulátorai az EU-ban

Annak érdekében, hogy a mobileszközök akkumulátorai az életciklusuk végén újragyárthatók vagy újrahasznosíthatók legyenek, új szabályozást fogadott el az Európai Parlament június közepén. Ennek értelmében ezen készülékek aksijait úgy kell kialakítani, hogy a tulajdonosaik könnyedén kivehessék és kicserélhessék azokat. Továbbá a gyártóknak több információt kell nyújtaniuk az akkumulátorok kapacitásáról, teljesítményéről, tartósságáról és a kémiai összetételéről is a jövőben. Mindezek a szabályozás hatálybalépése után három és fél évvel válnak kötelezővé, tehát nagyjából 2027-től.

Az új szabályozás kedvező lehet a mobileszközök tulajdonosainak, valamint környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz. Azonban igen nagy fejtörést okoz a gyártóknak. Az elemzők szerint a friss szabályok például a Samsungnál és az Apple-nél is jelentős hatással lehetnek az üzleti tevékenységre. Akár a költségeiket is növelhetik egy-egy új termék bevezetésekor.

A hwsw megjegyzi, a modern okoseszközök jelentős része beépített akkumulátorral rendelkezik, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy az aksikat kicseréljék a tulajdonosaik, amennyiben szükségesnek érzik. Hogy megfeleljenek az új szabályoknak, sok gyártónak újra kell terveznie a készülékeit, ami jelentő költségekkel jár.

Házibarkácsprogramot indít Európában a Samsung

Egyébként Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is elindítja a Samsung június végétől az Egyesült Államokban és Dél-Koreában már futó javítóprogramját.

Ezzel lehetőséget kínál a vállalat, hogy egyes okostelefonok (Galaxy S20, S21 és S22) tulajdonosai maguk cserélhessék ki a meghibásodott készülékek kijelzőjét, hátlapját vagy töltőcsatlakozóját. Az ehhez szükséges szerszámkészletet 30 euróért lehet megvásárolni a cégtől, amihez a javításhoz szükséges útmutatókat is mellékelik.

A cserealkatrészek ára meglehetősen borsos. Egy Galaxy S20 új töltőportja és hátlapja körülbelül 50-50 euróba kerül, a kijelző (ehhez hozzátartozik egy akkumulátor is - a két részt egy fődarabként kezeli a cég) pedig 200 euróért lesz kapható. A magasabb kategóriás modellek alkatrészei még drágábbak lesznek. Például egy S22 Ultra képernyője 310 euróba kerülhet.

Megadta az otthoni javítás lehetőségét az Apple is

Szintén nyolc európai országban az Apple is lehetővé tette, hogy egyes iPhone-típusok és Macintoshok bizonyos javítási műveleteit otthonról is elvégezhessék azok tulajdonosai az Apple Self Service Repair program segítségével. Erre már korábban lehetőség volt az Egyesült Államokban, tavaly decembertől pedig az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban és Spanyolországban is elérhető a program.

Cserélhetők lett otthon például egyes okostelefon-modellek kijelzője, akkumulátora, kameramodulja. Ehhez az Apple Self Service Repair szolgáltatása nyújt segítséget. Az alkatrészek mellett a munkához szükséges szerszámok is megvásárolhatók a cégtől, illetve azokat bérelni is lehet tőlük.

Ne hagyd ki!