Egyliteres Coca-Cola üdítők műanyagpalackben piros háttérrel
Fotó: Coca-Cola

Kupaktanács a Coca-Colánál, ez lett az eredménye

A kólásflakonok kupakjai gyakran a háztartási szemétben végzik. Ezzel a Coca-Cola is tisztában van, ezért megoldást kínál a problémára azzal, hogy a kupakokat a palackhoz erősíti, így nagyobb az esély rá, hogy azok is a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek.


A Coke, a Coke Zero Sugar, a Diet Coke, a Fanta, a Sprite és a Dr Pepper palackjait 2024-re hasonlóképpen átalakítják, de az újítást egyelőre csak az Egyesült Királyságban vezetik be.

A mikroműanyag mindenhová elér

Ennek az apró változtatásnak reményeink szerint jelentős hatása lesz. Így, ha vásárlóink a szelektív hulladékgyűjtőbe teszik a palackot, ezután a kupak is odakerül

– mondta Jon Woods, a Coca-Cola brit ágának menedzsere.

A műanyaghulladék jelentős környezeti problémákat okoz, mert mikroműanyaggá bomlik le, és bekerül az óceánok vizébe, károsítva a tengeri élőlényeket. Emellett az élelmiszerben vagy a tüdőnkben is végezheti.

A Coca-Cola megítélését is ronthatják a hátrahagyott kupakot. Amikor a cég palackjai vagy kupakjai a tengerparton és a szemétgyűjtőkben felbukkannak, az emberek felismerik a brandhez tartozó termékeket.

A cégek nemcsak a megítélésük és a bolygó miatt kénytelenek törni a fejüket fenntartható megoldásokon. Az Európai Unió 2024 végére elvárja, hogy a kupakok bizonyos típusú műanyagpalackokra rá legyenek erősítve.

Édeskevés?

A Coca-Cola újítása beleillik a cég „Szemétmentes világ” (World Without Waste) elnevezésű törekvésébe, amelynek keretében 2030-ra szeretnék begyűjteni és újrahasznosítani az általuk gyártott műanyagpalackokat és üdítősdobozokat. Ugyancsak tervbe van véve, hogy 2030-ra palackjaikat és dobozaikat felerészben újrahasznosított anyagból gyártsák.

Van, aki édeskevésnek tartja az újítást.

„Akár odaerősítik a kupakot, akár nem,

a cég ugyanúgy évente milliárdszámra ontja az eldobható műanyagpalackokat,

amivel károsítja környezetünket, közösségünket és a klímát, valamint hatással van az egészségünkre” – mondta a CNN-nek az amerikai Greenpeace-től Graham Forbes.

A környezetvédők régóta mondják, hogy az egyszer használatos palackok újrahasznosítása helyett, ami tökéletlen megoldás,

ideje volna áttérni a többször használatos palackokra.

Ne hagyd ki!