Pedig az étcsokoládénak több pozitív hatása is van a szervezetre
Fotó: Shutterstock

Ha így megy tovább, hamarosan luxus lesz a csokoládé

Maguk alatt vágják a fát a világ kakaótermelői, hiszen amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a globális klímaváltozáshoz, annak egyik legnagyobb elszenvedői is. Az előrejelzések szerint ezért hamarosan akár luxuscikké is válhat a csokoládé.


Így járul hozzá a kakaótermesztés a klímaváltozáshoz

Több millió hektár erdőt irtottak ki az elmúlt évtizedekben azért, hogy kakaóültetvények kerüljenek a helyükre, amivel a termelők jelentősen hozzájárultak a globális klímaváltozáshoz. Az éghajlatváltozás miatt azonban felére csökkenhet a kakaóbab-termesztésre alkalmas földterületek mérete a következő évtizedekben – idézi az Agroinform Kis Annát, a földtudományok doktorát (PhD), az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársát.

A kakaóültetvények miatti erdőirtások ráadásul talajromláshoz, vízellátási gondokhoz, eltolódó csapadékeloszláshoz, a biodiverzitás csökkenéséhez és a kakaóbabföldek alacsonyabb terméshozamához vezetnek. A csökkenő hozam miatt a termelők pedig még több erdőt vágnak ki, hogy azok helyén pótolják a kieső kakaóbabtermést.

A szakember arról is beszélt, hogy a csokoládé karbonlábnyoma sokkal nagyobb, mint a többi tejterméké, valamint léteznek olyan számítások is, melyek szerint a baromfiét is meghaladja.

Nagyon érzékeny a kakaó a klímára

A kakaófa nagy mennyiségű vizet, magas páratartalmat, állandó hőmérsékletet, félárnyékos, szélvédett helyet, nitrogéndús talajt igényel. A kakaófára a 10 °C alatti hőmérséklet már végzetes lehet, azonban a túl nagy hőség sem kedvező számára, kihathat a gyökérfejlődésre, ráadásul a termékenységét különböző kártevők is befolyásolhatják, ilyen például a kukorica-kislisztbogár, amely a kakaóbabok minőségi és mennyiségi romlását eredményezi

- írja a portál.

Az említett okok miatt csak néhány, az Egyenlítőhöz közeli országban lehetséges a termesztése. Kis Anna szerint elkerülhetetlen, hogy a termelők árnyékolással és szellősebb növényültetéssel védekezzenek a klímaváltozás ellen a jövőben, miközben elhagyják a monokultúrát és javítanak a hulladékhasznosításukon is.

Emellett a fogyasztók is tehetnek az ügy érdekében azzal, hogy Fair Trade csokoládékat vásárolnak, amelyek fenntartható gazdaságokból származnak.

A csokoládéra épül az édességipar java

Egy átlagos csokoládé kakaótartalma 30 százalék körül alakul, azonban a jobb minőségű táblákban ez az érték az 50-70 százalékot is meghaladhatja. A kakaó aromája mintegy háromszáz vegyület kombinációjából ered. Az étcsokoládé antioxidáns is, ellenben a tejcsokoládéval, amelynek csak minimális a szervezetre gyakorolt kedvező hatása. A fehércsokoládé pedig csak a nevében csokoládé, hiszen cukorból és kakaóvajból készül.

Ne hagyd ki!