Dél-koreai tudósok olyan toalettet találtak fel, amely munkára fogja a metán erejét. Az így kinyert energia egész egyetemi kampuszokat képes ellátni. Ráadásul a diákok még pénzt is kapnak a találmány használatáért.


A Dél-Koreában található Ulsani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet professzorai különleges, formabontó találmánnyal rukkoltak elő. Olyan WC-t fejlesztettek, amely energiával látja el a helyi kampuszt. Akik vállalják, hogy ráülnek a WC-re, digitális fizetőeszközben részesülnek. Nézzük, miről is van szó pontosan.

Az istenek eledele, a nektár

Nagyjából úgy néz ki a megoldás, hogy a toalettekben hagyott „csomagokat" egy kis víz és vákuum segítségével begyűjtik egy nagy földalatti tárolóba, amely egyfajta bioreaktorként működik. Egy különleges eljárás segítségével a csomagokból felszabaduló metánt energiává alakítják, amely árammal látja el a kampuszon található berendezéseket. Például a tűzhelyeket és a villanybojlereket.

Cho Jae-weon professzor elmondta, hogy egy átlagos ember napi „termelése" annyi energiát tartalmaz, amennyivel egy autó 1,2 kilométert is meg tudna tenni. Éppen ezért úgy véli, nem szabad hagyni kárba veszi egy ilyen értékes energiaforrást. A toalett a „BeeVi" nevet viseli, amely a „Bee with a Vision", azaz a vízióval rendelkező méhecske szavak rövidítése.

A kezdeményezés különlegessége, hogy minden diák, aki BeeVi segítségével könnyít magán, naponta 10 egységnyi Ggool-t kap ajándékba. Ez egy digitális valuta, amelyet a diákok az egyetem kampuszán használhatnak fel. Vehetnek belőle könyveket, gyümölcsöket, kávét, írószereket, vagy éppen instant ráment. A Ggool koreaiul mézet jelent, így meg is van a kapcsolat a WC nevével.

A BeeVi óriási népszerűségnek örvend a diákok között, akik már-már az ebédszüneteikben is az illemhelyről chatelnek egymással, azt tervezgetve, mire költik a metábónuszt.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!