Dél-koreai tudósok olyan toalettet találtak fel, amely munkára fogja a metán erejét. Az így kinyert energia egész egyetemi kampuszokat képes ellátni. Ráadásul a diákok még pénzt is kapnak a találmány használatáért.


A Dél-Koreában található Ulsani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet professzorai különleges, formabontó találmánnyal rukkoltak elő. Olyan WC-t fejlesztettek, amely energiával látja el a helyi kampuszt. Akik vállalják, hogy ráülnek a WC-re, digitális fizetőeszközben részesülnek. Nézzük, miről is van szó pontosan.

Az istenek eledele, a nektár

Nagyjából úgy néz ki a megoldás, hogy a toalettekben hagyott „csomagokat" egy kis víz és vákuum segítségével begyűjtik egy nagy földalatti tárolóba, amely egyfajta bioreaktorként működik. Egy különleges eljárás segítségével a csomagokból felszabaduló metánt energiává alakítják, amely árammal látja el a kampuszon található berendezéseket. Például a tűzhelyeket és a villanybojlereket.

Cho Jae-weon professzor elmondta, hogy egy átlagos ember napi „termelése" annyi energiát tartalmaz, amennyivel egy autó 1,2 kilométert is meg tudna tenni. Éppen ezért úgy véli, nem szabad hagyni kárba veszi egy ilyen értékes energiaforrást. A toalett a „BeeVi" nevet viseli, amely a „Bee with a Vision", azaz a vízióval rendelkező méhecske szavak rövidítése.

A kezdeményezés különlegessége, hogy minden diák, aki BeeVi segítségével könnyít magán, naponta 10 egységnyi Ggool-t kap ajándékba. Ez egy digitális valuta, amelyet a diákok az egyetem kampuszán használhatnak fel. Vehetnek belőle könyveket, gyümölcsöket, kávét, írószereket, vagy éppen instant ráment. A Ggool koreaiul mézet jelent, így meg is van a kapcsolat a WC nevével.

A BeeVi óriási népszerűségnek örvend a diákok között, akik már-már az ebédszüneteikben is az illemhelyről chatelnek egymással, azt tervezgetve, mire költik a metábónuszt.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!