Nehezen "zöldül" az élelmiszeripar
Forrás: Shutterstock

A franciák nem tudják megoldani a műanyagmentességet – mutatjuk miért

Januárban lép életbe a műanyag-csomagolásokat és a nem komposztálható címkéket betiltó törvény Franciaországban. Azonban az, hogy mi használható helyettük például a zöldség és gyümölcs kereskedelemben, egyelőre nem világos. Haladékot kér az ágazat.


Gondok a francia „zöldüléssel”

Még karácsony előtt kérte a Freshfel (az európai friss zöldség-gyümölcs kereskedők uniós ernyőszervezete) az Európai Bizottságot, hogy járjon közben abban, hogy Franciaország adjon haladékot a zöldség-gyümölcs ágazatnak a műanyag csomagolások és címkék használata kapcsán – áll a Magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

A szervezet leginkább amiatt aggódik, hogy úgy tűnik, egyelőre nincs használható alternatíva a forgalomból kivonandó műanyagok helyett. Az intézkedés eredménye szerintük az egyre több élelmiszerhulladék lesz, mivel hamarabb megromolhatnak az áruk.

Emellett diszkriminatívnak tartják a szabályozást, mivel Franciaországban az általános műanyaghasználati tilalom csak 2040-től van tervben. A zöldség-gyümölcs ágazatnak viszont most kell váltania úgy, hogy nem látnak alternatívát a műanyag helyett. A lebomló anyagokkal ugyanis nem volt idő kísérletezni, komposztálható címke pedig gyakorlatilag nem áll rendelkezésre.

Gondot okoz az is, hogy a Franciaországban csomagolt, exportra szánt termékekre továbbra is mehetnek a nem komposztálható címkék, de a külföldön csomagolt, franciaországi értékesítésre szántakra nem.

A feladatot a szervezet jelenleg megoldhatatlannak tartja, ezrét a Freshfel álláspontja szerint mindenképpen haladékra van szükség a piaci zavarok elkerülése érdekében.

A magyar szabályozás

Korábban már mi is írtunk róla, hogy az Unióval összhangban Magyarország is kivonja a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat, környezetkárosító hatásaik miatt. A júniusi kormányrendelet értelmében Magyarországon júliustól tilos ezen termékek, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült áruk forgalomba hozatalát:

  • fültisztító pálcika;
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • tányér;
  • szívószál;
  • italkeverő pálcika;
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;
  • a könnyű műanyag hordtasak, amelyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-től a felsorolásban nem szereplő italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Nem terjed ki a kormányrendelet azonban a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra. A tilalom megszegése pedig büntetést von maga után.

Ne hagyd ki!