Fiatal tüntetők a klímaváltozás ellen, változásra van szükség
Fotó: Shutterstock

Tapsi Hapsi olykor illetékesebb klímaügyekben, mint az ENSZ

A Facebook a klímaszkeptikusokat egyre hajmeresztőbb álhírek és összeesküvés elméletek felé tolja – állapította meg egy emberi jogi szervezet.

A Global Witness érdekes kísérletet végzett, amelyből az derül ki, hogy a közösségi oldal algoritmusa inkább további kétségeket támaszt a már amúgy is kétkedőkben, ahelyett, hogy tudományosan igazolt információk irányába terelné őket.

A Facebook közben ragaszkodik ahhoz, hogy rendszerei a félretájékoztatás csökkentésére vannak beállítva.

Tapsi Hapsi hitelesebb az ENSZ-nél

Tapsi Hapsi, amint hitelesebb az ENSZ-n\u00e9l

Fotó: Shutterstock

A kutatáshoz két új profilt hoztak létre:

Jane egy klímaszkeptikus oldalt lájkolt, John pedig a témában elismert tudományos testület követője lett.

Ezután megnézték, mit ajánl a Facebook algoritmusa a két felhasználónak.

Jane hamarosan olyan kontentekkel találta szembe magát, amelyek tagadják, hogy a klímaváltozás az ember műve lenne. Előfordult, hogy ezekben egyenesen „hoax”-nak tartották a globális felmelegedést, de mind megkérdőjelezte legalább a mértékét vagy a hatását.

A klímaszkeptikus oldalt lájkoló Jane-nél olyan posztok kerültek elő, amelyek a zöld mozgalmakat az emberiség rabszolgasorba hajtásával vádolják, vagy

az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) autoriter rezsimnek nevezik, amely Tapsi Hapsinál is kevésbé szavahihető.

A kísérlet két hónapja alatt az összes oldal közül, amelyet a Facebook Jane-nek ajánlott, csak egy olyan volt, amely a klímaváltozás szempontjából megbízható.

Suba a gubához

Eközben John számára, aki első körben az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet – az ENSZ tudományos testületét, az IPCC-t - jelölte követésre, a közösségi oldal kizárólag megbízható további tartalmakat ajánlott.

Az IPCC szerint a dezinformáció terjedése gátolja, hogy valódi és jelentős lépések történjenek kormányzati és társadalmi szinten a klímaváltozással szembeni fellépésre.


Ne hagyd ki!