Az ukrajnai helyzet a klímavédelemnél is fontosabb
Fotó: Shutterstock

Ennyi ország teljesítette klímavédelmi vállalásait. Nulla

A glasgow-i klímacsúcson (COP26) tavaly több ország ígéretet tett, hogy felülvizsgálja klímapolitikáját. A múlt héten számos nemzet képviselői gyűltek össze Koppenhágában, hogy megvitassák az azóta elért eredményeket. Mint kiderült, egyetlen ország sem vizsgálta eddig felül az elégtelennek tűnő klímacéljait. India, Kína és az USA pedig növelné a széntermelését is.


Nem a klímavédelem van fókuszban

40 ország képviselője tartott megbeszélést a napokban a dán fővárosban a tavaly novemberi glasgow-i klímacsúcs óta elért eredményeikről. Sebastian Mernild, a Dél-dániai Egyetem gleccserkutatója azzal fogadta őket, hogy az elmúlt hónapokban is tovább nőtt az globális átlaghőmérséklet. A mérséklése érdekében pedig gyors és mélyreható változásokra van szükség. A COP26 óta azonban semmi jele annak, hogy az országok teljesítenék a vállalt kötelezettségeiket – írja a qubit.hu.

A klímacsúcs elnöke, Alok Sharma ugyan megérti, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentése az ukrajnai háború és a megélhetési válság miatt háttérbe szorult, de elmondta:

A klímaváltozás krónikus veszélyt jelent, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Oroszország inváziója is alátámasztja, hogy az éghajlati biztonság egyben energiabiztonság is, ezért meg kell szakítani a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségeket.

Már nem számítanak előrelepésre

A COP26 után abban bíztak a szakemberek, hogy idén 196 ország legalább tartani fogja magát a kibocsátások évtized végéig tervezett csökkentéséhez, valamint felülvizsgálja az eddigi, szerény tervezeteit. Máshogyan nincs esély a felmelegedés 1,5 fok alatt tartására az évszázad végéig.

Bár az Egyesült Királyság kormánya már vizsgálja a klímapolitikai terveket, egyelőre egyetlen ország sem nyújtott be olyan tervet, amely túlmutatna azon, amit a COP26 előtt ígértek

- idézi a portál Alok Sharma-t.

A szakemberek szerint nem valószínű, hogy előrelépés fog történni az ügyben a novemberben Sarm es-Sejkben megtartandó következő csúcsig (COP27). Talán abban lehet reménykedni, hogy egyes ágazatokban (például az erdészetben és a közlekedésben) szigorúbb célokat fogalmaznak meg, de új, nemzeti szintű kibocsátás-csökkentő tervekre nem számítanak az egyiptomi találkozóig.

Ráadásul hiába ígérték meg az országok, hogy idén elkezdődik a szén kivonása az iparból, a friss adatok szerint Kínában és az USA-ban is növekedni fog a széntermelés. Emellett India is lazított a környezetvédelmi szabályain, a szénbányászat fellendítése érdekében.

Ne hagyd ki!