Szélerőművek Európában egy erdős területen
Fotó: Shutterstock

Nekimentek a szélenergiások a brüsszeli bürokráciának

A WindEurope iparági szervezet adatai szerint az európai szélerőmű-kapacitás 17,4 gigawattal nőtt 2021-ben, ami rekordnak számít, és 18%-os növekedés jelent a 2020-as szinthez képest.

A remek eredmények ellenére a brüsszeli székhelyű szervezet figyelmeztetett, hogy a növekedés üteme még így is túl lassú a kitűzött az energia- és klímacélok teljesítéséhez.

Az EU tagállamai (27 ország) 2021-ben 11 gigawattal bővítették szélenergia-kapacitásukat, ami messze elmarad a szükséges szinttől. A tisztánlátás végett: ahhoz, hogy teljesüljenek a klímacélok, amelyek szerint a kontinens energiaigényének 40 százalékát nyolc éven belül megújuló források adják, évente 30 gigawattal kellene bővíteni a szélerőművek kapacitását.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a WindEurope szerint az EU éves szinten 18 gigawattos növekedést ütemezett be a következő öt évre.

Ezek az alacsony mennyiségek aláássák a Zöld Megállapodást, és ártanak Európa szélenergia-ellátási láncának

-mondta Giles Dickson, a WindEurope vezérigazgatója.

Az a fránya bürokrácia

A WindEurope Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének is írt egy levelet, melyben jelezte,

a hatóságok által a szélenergia-projektek engedélyezésére alkalmazott szabályok és eljárások túl hosszadalmasak és összetettek. Európa egyszerűen nem engedélyez semmit, beleértve az ön és a nemzeti kormányok által építeni kívánt új szélerőművek mennyiségét sem.

Az ENERCON, a Siemens Gamesa Renewable Energy, a GE Renewable Energy, a Vestas, a Nordex és a WindEurope vezérigazgatói által aláírt levél szerint az EU egyebek mellett könnyedén „egyszerűsíthetné az engedélyezési folyamatokat nemzeti szinten”.

Tavaly az új szárazföldi létesítmények kapacitása elérte a 14 GW-ot a kontinensen, a tengeri szektoré pedig 3,4 GW-ot. Így jött össze a már említett 17,4 gigawatt.

Az európai szélerőművek jelenleg összese 437 terawattóra villamos energiát termeltek, ami az EU és az Egyesült Királyság villamosenergia-szükségletének 15%-át fedezi.

Az offshore telepítés terén az Egyesült Királyság vitte a prímet, 2,3 gigawattal. Svédország a szárazföldön tört az élre, 2,1 gigawattal. (A kapacitás a villamosenergia-létesítmények által termelt maximális mennyiségre vonatkozik, nem pedig arra, amit meg is termelnek.)


Ne hagyd ki!