Színes kupakos műanyagpalackok közelről
Fotó: unsplash

Legyen visszaváltható a műanyag palack? Brüsszel megfontolja!

Komoly sikert ért el, a"ReturnthePlastics" nevű európai polgári kezdeményezés, amely azt szeretné elérni, hogy valamennyi tagállamban betétdíjas legyen a műanyag palack. Az Európai Bizottság ugyanis közölte: hajlandó megfontolni, mennyire megvalósítható a törekvés.


Jöjjenek a visszaváltó automaták!

A civilek azzal szeretnék ösztönözni a súlyosan környezetszennyező műanyag palackok újrafeldolgozást, hogy a kiskereskedőknek előírnák: állítsanak csatasorba visszaváltó automatákat, a műanyagpalackok gyártói pedig fizessenek különadót. Az EU Bizottság szerint jogi szempontból rendben van a kezdeményezés, ezért azt nyilvántartásba vették. Ezek után a civilek elkezdhetik az aláírásgyűjtést.

Egymillió aláírás kell

Ha egy éven belül, hét különböző tagállamból összegyűlik egymillió uniós polgár aláírása, akkor Brüsszelnek döntenie kell: elfogadja vagy elutasítja a kezdeményezést. Döntését persze alaposan meg kell indokolnia. Fontos szabály, hogy a polgári kezdeményezésnek az egész Unióra kell vonatkoznia és nem lehet sem visszaélésszerű, sem komolytalan, sem zaklató. Ugyanakkor összhangban kell állnia az EU alapértékeivel.


The Conversation

Ne hagyd ki!