papírpohár
Fotó: Tessa Simpson/Unsplash

A papírpohár sem megoldás? Károsabb, mint hinnénk!

A műanyagpoharak a természetre való káros kihatása miatt pár éve elrendelték sok helyen azok leváltását. Egy új kutatás szerint azonban a papírpoharak belsejében megtalálható bioműanyag sem tesz épp legjobbat se nekünk, se a környezetünknek.


A nemrég az Environmental Pollution című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a papírpoharakból mérgező anyagok kerülhetnek elő, amik akár a szervezetbe is bejuthatnak. Ennek oka, hogy belső felületüket gyakran politejsavréteggel (PLA) vonják be. Ez az anyag egy biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyagféleség, melyet növényekből állítanak elő. Eredetileg pedig a hagyományos műanyag alternatívájaként tartották számon.

Ez is érdekes lehet számodra: Konferencia lesz a műanyag újrahasznosításáról Budapesten

pap\u00edrpoh\u00e1r

Fotó: Shutterstock

A Göteborg Egyetem kutatói új tanulmányukban szúnyoglárvákkal kísérleteztek: a műanyagpoharat és a papírpoharat is négy hétre vízbe és iszapba tették.

A szakemberek azt találták, hogy mindkét pohár és mindkét közeg esetében lassabban növekedett a lárva, mint ami a természetes üteme lenne. Minél hosszabb ideig volt az adott közegben a pohár, annál erőteljesebb volt ez a negatív hatás – összegzi a vizsgálatot a Gizmodo magazin. A kutatásban részt vevők szerint ez pedig alátámasztja a papírpoharak káros hatását a környezetre.

Ezt is olvasd el! Probléma lehet a szívószálakkal

Mindez azt mutatja, hogy a bioműanyag nem bomlik le hatékonyan, és fennállhat a veszélye annak, hogy a keletkező mikroműanyagokat az állatok és az emberek is lenyelik. A bioműanyagok pedig legalább annyi vegyszert tartalmaznak, mint a hagyományos műanyagok

– hangsúlyozta Bethanie Carney Almroth, a kutatás egyik résztvevője.

Ne hagyd ki!