Elkezdődött a kármentesítés a Sajó Szlovákiai szakaszán
Fotó: Shutterstock

Lépett Szlovákia a megmérgezett Sajó ügyében

Elkezdődött a kármentesítés a Sajó szlovákiai szakaszán a hétvégén. Éppen ideje volt, hiszen a szlovák minisztériumok hónapok óta tudtak a környezetszennyezésről. Így is kipusztult a folyó több tíz kilométeres szakasza. A magyar területek viszont úgy tűnik, hogy megússzák a pusztítást.


Hónapokig húzódott, de elindította Szlovákia a kármentesítést a Sajón

Videokonferencián egyeztetett Nagy István agrárminiszter és Ján Budaj, Szlovákia környezetvédelmi minisztere. A szlovák politikus megerősítette a hírt, hogy a hétvégén elkezdődött a kármentesítés a Sajó szlovákiai szakaszán – írja a kormány.hu.

Hazánk nem akar Szlovákia belügyeibe avatkozni, a kialakult helyzetet azonban minél előbb meg kell oldani. (…) Bármilyen támogatásra, technológiára szükség van, akkor a magyar szakemberek készek segíteni a szennyezés felszámolásában. Teremtett világunk megőrzése és fenntartása ugyanis közös kötelességünk

- ajánlotta fel hazánk segítségét Nagy István Szlovákiának.

Több tíz kilométeres szakaszon pusztult ki az élővilág

Néhány napja írtunk róla, hogy a szlovákiai Alsósajó település (Nižná Slaná) Siderit vasércbányájának Gabriella tárolójából ömlik a nehézfémekben rendkívül gazdag szennyezett víz a Sajóba. A bányát még 2008-ban zárták be, azonban a nagymértékű szennyezés csak idén, február utolsó hetében kezdődött. Azóta az élővilág a folyó nagyjából húsz kilométeres szakaszán teljesen kipusztult.

A bánya feletti felszíni vízfolyás keresztülhalad a meddőhányón, és kimossa belőle a nehézfémeket, például az arzént, a cinket, a ként és az antimont. A szennyezett víz az évek alatt feltöltötte a bányát, majd utat tört magának a Sajó felé.

Az oldat savas kémhatású, ezért reakcióba lép a lúgos Sajóval, amitől a folyó színe elvörösödik. Olyan folyószakasz is van, ahol az arzénkoncentráció a megengedett európai határérték nagyjából 400-szorosa, a vastartalma pedig 1200-szoros.

Viszont eddig mire a szennyezett víz a magyarországi szakaszához ért, annyit hígult, hogy a fémek koncentrációja a visszatért a határértékeken belülre.

Nem volt, aki megoldja a problémát

A bánya egyébként a szlovák Gazdasági Minisztérium (GM) tulajdonában van, ezért a katasztrófaelhárításban illetékes Természetvédelmi Minisztérium (TM) korábban rájuk hárította a felelőséget, ők azonban rendre vissza is passzolták a TM-hez.

A becslések szerint a katasztrófa elhárítása körülbelül 100 ezer euróba kerülne havonta (több mint 38 millió forint), annyira megterhelné az arzén koncentrációja a tisztítóberendezéseket.

A szennyezés a folyó nagyjából 30 kilométeres szakaszán már teljesen kipusztította az élővilágot, valamint további 20 kilométer lehet értintett. Emellett annak a veszélyével is számolni kell, hogy a víz eléri az emberi ivóvízforrásokat.


Ne hagyd ki!