A szlovák minisztériumok eddig semmit nem tettek az ügyben - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

A Sajó 20 kilométeres szakaszán teljesen kipusztult az élővilág

A megengedett szint több százszorosa a nehézfémek koncentrációja a Sajóban Szlovákiában, ami miatt a folyó egy jelentős szakaszán már teljesen kipusztult az élővilága. Egy Rozsnyóhoz közeli bezárt vasércbányából ömlik a szennyezés a folyóba.


Egymásra mutogatnak a szlovák minisztériumok

A szlovákiai Alsósajó település (Nižná Slaná) Siderit vasércbányájának Gabriella tárolójából ömlik a nehézfémekben rendkívül gazdag, szennyezett víz a Sajóba. A bányát még 2008-ban zárták be, azonban a nagymértékű szennyezés csak idén, február utolsó hetében kezdőött. Azóta az élővilág a folyó nagyjából húsz kilométeres szakaszán teljesen kipusztult. A szlovák hatóságok egyelőre nem tettek semmit – írja az Index.

A bánya feletti felszíni vízfolyás keresztülhalad a meddőhányón, és kimossa belőle a nehézfémeket, például az arzént, a cinket, a ként és az antimont. A szennyezett víz az évek alatt feltöltötte a bányát, majd utat tört magának a Sajó felé.

Az oldat savas kémhatású, ezért reakcióba lép a lúgos Sajóval, amitől a folyó színe elvörösödik. Olyan folyószakasz is van, ahol az arzénkoncentráció a megengedett európai határérték nagyjából 400-szorosa, a vastartalma pedig 1200-szoros.

Viszont eddig mire a szennyezett víz a magyarországi szakaszához ért, annyit hígult, hogy a fémek koncentrációja a visszatért a határértékeken belülre. Kérdés, hogy a továbbiakban sem fogja-e veszélyeztetni a szennyeződés Magyarországot.

Nincs, aki megoldja a problémát

A bánya egyébként a szlovák Gazdasági Minisztérium (GM) tulajdonában van, ezért a katasztrófaelhárításban illetékes Természetvédelmi Minisztérium (TM) rájuk hárítja a felelőséget, ők azonban rendre vissza is passzolják a TM-hez.

A becslések szerint a katasztrófa elhárítása körülbelül 100 ezer euróba kerülne havonta (több mint 38 millió forint), annyira megterhelné az arzén koncentrációja a tisztítóberendezéseket.

A szennyezés a folyó egy 20 kilométeres szakaszán már teljesen kipusztította az élővilágot, valamint további 30 kilométer lehet értintett. Emellett annak a veszélyével is számolni kell, hogy a víz eléri az emberi ivóvízforrásokat.

Az orvos próbál segíteni, a miniszter nem

Nagyon nagy a baj. Öt hete még voltak halak a Sajóban Rozsnyónál, Pelsőcnél, igaz, jóval kevesebb, mint a katasztrófa kezdete előtt, de a minap, amikor újabb méréseket végeztem, már egyetlen hallal és ízeltlábúval, tehát folyami rákkal vagy kérészlárvával sem találkoztam. (…) Ezen a harminc kilométeres szakaszon halott víz lett a Sajó. Hogy egy konkrét adatot is mondjak: a cink koncentrációja százszorosa a megengedettnek, egy literben 0,1 milligramm már halálos, és most egy liter Sajó-vízben 10 milligramm cink van

- számolt be a friss méréseiről Varga Tibor sebész, a helyi horgászok egyik képviselője.

Az orvos elmondta azt is, hogy a Facebook-on igyekszik kampányolni a Sajó érdekében. Ennek eddig a legnagyobb eredménye az volt, hogy Ján Budáj környezetvédelmi miniszter személyesen hívta fel telefonon azért, hogy meggyőzze róla: valójában nincs is szennyezés.

Ne hagyd ki!